Üç yılda binlerce 'Lenin', 'John Lennon' oldu

Ukrayna'da iktidarın değişmesi ile birlikte ülkedeki sembollerde de sıra dışı deşiklikler yapıldı. Son üç yılda binlerce 'Lenin' ya da 'Devrim' isimli sokak adları 'John Lennon' veya Katedral gibi isimlerle değiştirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da seçilmiş hükümetin indirilip Avrupa Birliği ve ABD yanlısı yeni hükümet, “Sovyet ve komünizm simgelerini” silme operasyonunun bilançosu açıklandı.

Ukrayna’da yeni iktidarın başa geldiği ve milliyetçilik akımının güçlendiği son üç yıl boyunca tam 11 bin caddenin ismi değiştirildi. DHA'nın haberine göre verileri Ukrayna basını derledi.

Ukrayna'da Naziler II. Dünya Savaşı anıtını yıktıUkrayna'da Naziler II. Dünya Savaşı anıtını yıktı

ESKİ İSİM 'DEVRİM' YENİ İSİM 'KATEDRAL' 

Ukrayna genelinde bu dönemde en fazla değiştirilen cadde isimleri “Lenin” ve “Ekim” (500 cadde) oldu. Komsomolskaya (SSCB’de Komünist Gençlik Birliği) adındaki 240, Şors (Kızıl Ordu komutanı) adındaki 200, Frunze (Bolşevik önderi) adındaki 190 caddenin ismi değiştirildi. İsim değişiklikleri en fazla Dnipro (bin 400 sokak ve bulvar), Harkov (bin 300 cadde) ve Kiev (bin cadde) illerinde yapıldı. Ülkedeki yeni cadde isimlerinin başında ise “Merkez”, “Kazak” ve “Sobor (Katedral)” geliyor.

DARTH VADER HEYKELİ

Zakarpatye ilinde “Lenin” Caddesi’nin yerine, “John Lennon Caddesi” (Beatles grubunun efsane solisti) isminin verilmesi ve Odessa'daki Lenin heykelinin yıkılıp yerine aynı pozu veren Star Wars bilim kurgu filminin kötü karakteri Darth Vader'in heykelinin yapılması da yapılan sıradışı değişiklikler arasında.

Kiev ve Lvov gibi Batı yanlısı Ukraynalıların çoğunlukta olduğu yerlerde isim değişiklikleri ve Sovyet simgelerinin kaldırılması hızla yapılırken Odessa gibi Rusya yanlısı ve Rus kültürüne de sahip bölgelerde bu işlemler daha yavaş yapılmakta. Ülkede son üç yılda bir çok Lenin heykeli yıkıldı, kimi bölgelerde yıkımlar 'sevinçle' karşılanırken kimi bölgelerde ise tepkiyle karşılandı.

İtalya'da 'Lenin'i istiyoruz' kampanyasıİtalya'da 'Lenin'i istiyoruz' kampanyası

Kırım'ın Rusya'ya katılması ve Ukrayna'nın doğusunda tek taraflı bağımsızlık ilan den Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri bulunmasına rağmen ülkenin pek çok yanında etnik olarak Rus ya da kültürel olarak Sovyetleri benimseyen nüfus bulunmakta. (DIŞ HABERLER)

Donetsk'in ünlü komutanı 'Givi' öldürüldüDonetsk'in ünlü komutanı 'Givi' öldürüldü