'IŞİD planı' Trump'a sunuldu: Gözler YPG kararında

ABD Başkanı Trump, göreve gelir gelmez 'IŞİD'le mücadele planı' hazırlanmasını istemişti. Pentagon o planı Beyaz Saray'a sundu... Şimdi gözler, Suriyeli Kürtlerle işbirliği açısından nasıl bir karar alınacağında...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, yeni Başkan DonaldTrump'ın göreve gelir gelmez kendisine 30 gün içinde sunulmasını istediği 'IŞİD'i bitirme' planını Beyaz Saray'a sundu. Taslak planın en merak edilen noktalarından biri, ABD'yle Suriyeli Kürtler arasındaki işbirliğinin geleceği. Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, planın IŞİD'i sadece Suriye ve Irak'ta değil, tüm dünyada hedef alacak daha genel bir strateji içerdiğini açıkladı.

'ASKER SAYISI ARTIRILACAK'

Planın ayrıntıları henüz sızmasa da, Amerikan basınına yansıyan noktalar şöyle:

  • Teklifte IŞİD'le savaşmak için sahaya daha çok ABD askerinin gönderilmesinin yer aldığı tahmin ediliyor. Ancak Time'a konuşan yetkililer, IŞİD'le doğrudan mücadele için sahaya Amerikan askerlerini sürmek yerine yerel güçleri destekleme stratejisinin devam ettirilmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

'KÜRTLERLE İŞBİRLİĞİ MUHTEMEL'

  • Yetkililer, bu bağlamda Suriyeli Kürtlere silah verilmesinin 'siyaseten hassas' olmakla beraber muhtemel bir seçenek olarak görüldüğünü söyledi.
  • Diğer seçenekler arasında bölgeye daha fazla Apache helikopteri ve yerel güçlerin eğitimi için daha çok Amerikan askeri gönderilmesi bulunuyor.

'PROPAGANDA MAKİNESİ DE HEDEF ALINACAK'

  • Time dergisi, askeri olmayan alanlarda da IŞİD'le mücadele için önlemler beklendiğini yazdı. Buna göre, örgütün mali yapısı, üye toplama kapasitesi ve propaganda imkânları da hedef alınacak. Time, yeni planda sadece IŞİD'in değil, El Kaide ve diğer aşırılıkçı örgütlerin de hedef alınacağını yazdı.
  • Savunma Bakanı James Mattis'in, Trump'a sunulan plan konusunda üst düzey yetkilileri bilgilendirmesi bekleniyor. (Dış Haberler)