Trump İngiltere'de istenmiyor

Trump'ın İngiltere ziyareti muhalefetin yoğun tepkisine sebep oldu. Ziyaretin iptali için iki milyon imza toplandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de muhalefet partilerinin milletvekilleri ABD başkanı Donald Trump'ın ülkelerine gelmesini istemiyor. Trump'ın ziyaretinin engellenmesi için 2 milyon imza toplandı. Trump'ın İngiltere'yi ziyaret etmesi için açılam imz kampanyasına ise 300 bin kişi oy verdi.

İşçi Partisi'nden Paul Flynn Donald Trump'ı şımarık bir çocuğa benzetirken aynı partiden Daniel Zeichner ise Trump'ın tiksindirici ve ahlaksız olarak niteledi. Liberal Demokrat milletvekili Alistair Carmichael ise bu ziyaretin İngiltere'yi aciz ve korkak göstereceğini belirtti.

"BİZ BU KADAR ACİZ MİYİZ"

Normalde İngiltere'nin siyasi geleneğinde devlet ziyaretleri için davet Kraliçe tarafından yapılıyor ve sözkonusu buluşmalarda siyasi ve ekonomik gündem de konuşuluyor. The Independent'ın haberine göre İngiltere başbakanı Theresa May'in Trump göreve geldikten bir hafta sonra  onu İngiltere'ye davet etmesi büyük tepki yarattı. İşçi Partisi'nden David Lammy, "Bütün tarihimizi dışarıdan atacak kadar bir ticaret anlaşmasına muhtaç mıyız? İnsanların kendini bu kadar hakarete uğramış hissetmesinin en büyük sebebi bütün prensiplerimizi çiğneyip sadece göreve geldikten yedi gün sonra böyle bir adama devlet ziyareti imkanı veriyor olmamız " dedi. Meclise İşçi Partisi'nden girmiş olan Müslüman kadın milletvekili Naz Şah ise Trump'ın bütün Müslümanları düşman olarak gördüğünü söyleyerek kendinin de bir Müslüman olarak parlamentoya girdiğini hatırlattı ve Batı demokrasisinin bir parçası olduğunu söyledi. Naz Şah "Ben  seçim kampanyasında bütün bu ön yargılara karşı mücadele ettim. Kadın düşmanlığına, ataerkil zihniyete cinsiyet ayrımcılığına karşı savaştım. Trump'ı buraya çağırmak ise bunların hiçbiriyle bir sorunumuz olmadığını söylemek anlamına gelir" dedi.

'Trump'ın İngiltere'ye gelmesi yasaklansın''Trump'ın İngiltere'ye gelmesi yasaklansın'

Theresa May'in sözcüsü, May'in davetini ertelediğini açıklayarak, Trump'ın bu yıl İngiltere'yi ziyaret emesinden memnuniyet duyacaklarını ama bu ziyaretin tarihinin netleşmesinin aylar süreceğini ifade etti.