Katalonya'da 'ulusal ordu' tartışması

Katalonya'da özerk hükümetin İletişim Departmanı genel direktörü Jaume Clotet, yayınladığı kitabında ulusal ordunun gerekliliğini savundu. Clotet, bağımsız bir devletin doğal olarak orduya sahip olması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın özerk bölgelerinden Katalonya'da 'ulusal ordu' tartışması başladı. Katalan hükümetinin İletişim Departmanı genel direktörü Jaume Clotet'in yazdığı kitapta 'bağımsız Katalonya'nın ordusu kurulmalı' önermesinde bulundu.

'BİZİM ORDUMUZ DAHA FARKLI OLACAK'

"Savunma politikası ve kendi kendine devlet" isimli yayınlanan kitapta  Clotet bölgenin bağımsız olması durumunda, "Savunma ve güvenlik sorunu doğal olarak askeri bir gücü kurma gereği ve zorunluluğunu ortaya çıkarır" dedi. El Mundo gazetesinin haberine göre, Katalanların genel olarak 'ordu' kurumuna karşı duruşunu, "300 yıldır başka bir ülkenin ordusu tarafından baskı altında oluşu, askeri kavramlara karşı negatif bir etki yaratıyor. Katalanlar bu nedenle kuracakları orduya kendi değer ve savunma politikalarını katacaklar" sözleri ile açıkladı.

EKONOMİK BAĞIMSIZLIK MI KÜLTÜREL Mİ?

Katalunya'da hükümet, İspanya'dan ayrılma konusunda mutabık olan partilerin kurduğu 'Birlikte Evet' koalisyonundan oluşuyor. Liberal Bağımsızlıkçı Katalan Avrupa Demokratik Partisi (PDeCAT) lideri Carles Puigdemont'ın başbakanlığını yaptığı bölgede bağımsızlık konusunda iki akım hakim.

PDeCAT ve diğer liberal bağımsızlıkçı partiler İspanya'dan ayrılmayı, özerk bölgenin zenginliğini İspanya'nın geri kalanıyla paylaşma sıkıntısı üzerinden örgütlüyor. Öte yandan Katalonya'nın geleneksel sol partisi Katalonya Cumhuriyetçi Sol (ERC) ve AB karşıtı sosyalist Halk Birliği Adayları (CUP) bağımsızlık kampanyalarının merkezine tarihsel ve kültürel ayrılıkları koyuyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ispanya ordu Katalonya