Kıbrıs'ta müzakere krizi: Kapıyı çarpıp çıktı

Kıbrıs meclisinin Enosis kararı üzerine başlayan gerginlik müzakere sürecine de yansıdı. Rum lider kapıyı çarpıp çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta 2015 yılının ortalarından beri süren müzakereler beklenmedik bir şekilde kopma noktasına geldi. Kıbrıs Temsilciler Meclisi’nin aldığı Enosis kararı.  iki liderliğin ilişkilerini gerdi ve Türklerin milliyetçi kanadından Taksim misillemesi geldi.

 'ANASTASİADİS'TEN ADIM BEKLİYORUZ'

Lefkoşa’dan ulaşan son haberlere göre bugün kısa süren liderler zirvesinde iki taraf Meclis’in almış olduğu “Enosis için 1950 yılında yapılan referandum okullarda anma etkinliği yapılsın” kararını oldukça gergin bir ortamda tartıştı.

Kıbrıs Türk liderliği Rum tarafından bu kararın reddini talep ederken, Nikos Anastasiadis liderliği Türk tarafını sert  bir tonda eleştirdi ve meclis kararına müdahale etmeyeceği mesajını verdi.

Rum tarafının bu duruşu karşısında müzakereler durma noktasına geldi ve iki taraf bugünkü toplantıdan sonuçsuz bir şekilde ayrıldı.

'ARKASINA BAKMADAN GİTTİ'

Toplantının hemen ardından açıklama yapan Mustafa Akıncı, Anastasiadis’in bugünkü toplantıyı sinirli bir şekilde, kapıyı vurarak ve arkasına bakmaksızın terk ettiğini ifade etti. Akıncı müzakerelerin normal seyrinde devam etmesi için Anastasiadis’ten adım beklediğini vurguladı ve kendi liderliğinin son gelişmelerle ilgili duruşunun arkasında durdu.

Bu arada, açıklamaları çerçevesinde, Akıncı Pazartesi günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC’yi ziyaret edeceğini açıkladı.

ADADA MİLLİYETÇİ AKIM YÜKSELİŞTE

Kıbrıs Müzakerelerini kopma noktasına getiren gelişmelerin ana odağında rum tarafının Enosis vurgusu ve yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hareketlenen sağ ve milliyetçi kanat yer alıyor.

Rum tarafındaki milliyetçi ajitasyona adanın kuzeyinden yanıt gecikmeden geldi. Kıbrıs Türk tarafındaki milliyetçi çevreler de son gelişmelerden maksimum düzeyde faydalanmaya çalışıyor.

Kıbrıs soluna hitap eden Ankara Değil Lefkoşa isimli haber sitesinin geçtiği son habere göre Enosis ile ilgili başlayan yeni tartışma Kıbrıs’ın kuzeyindeki milliyetçi çevreleri hareketlendirdi.

“Kıbrıs Ak Ocaklar” isimli grup, güneyde Enosis ile ilgili alınan kararı fırsat bilerek taksim çağrısı yaparken yeni dönemde adanın Anadolu ile birleşmenin yollarının aranması gerektiğini savundu. Ak Ocaklar, açıklamalarında “Zaten coğrafi olarak da baktığımızda bizim elimizi uzatsak tutacağımız bir mesafede olan Anavatan’la birleşmemiz onların hayallerinde daha akla yatkın geliyor” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan, adanın kuzeyindeki Türkiyeli muhafazakar ve milliyetçi kesimlerin örgütlendiği Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Başkanı Erhan Arıklı da, “Rum meclisi’nin Enosis’le ilgili kararının oldukça faydalı ve zamanlamasının mükemmel olduğunu” sözleri ile yeni tartışmaya katıldı.