Türkiye'den Japonya'ya binden fazla iltica talebi

Kaponya2ya en çok iltica başvurusu yapan ülkeler arasında Türkiye yer alıyor. Öte yandan Japonya geçen yıl sadece 27 başvuru kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'ya en çok iltica başvurusu yapan ülkeler arasında Türkiye dördüncü sırada yer alıyor. Reuters'ın yayınladığı listeye göre Japonya'ya başvuran ilk üç ülke olarak Endonezya, Nepal ve Filipinler bulunuyor. Filipinler'in hemen arkasından Türkiye geliyor.Japonya'ya 2016 yılında sığınma başvurusu yapanlar arasında 1.143 Türkiye vatandaşı bulunuyor.

2016 yılında Japonya'ya rekor sayıda sığınma başvurusu yapıldı. Göç politikaları konusunda katı tutumuyla tanınan Japonya'ya toplam  10,901 başvuru yapıldı. Bu rakam başvuru sayısında geçen yıla göre yüzde 44 artış anlamına geliyor. Japonya hükümeti, sadece 27  başvuruyu kabul etti.  Başvurusu kabul edilenlerden 7 tanesi Afganistan, 4 tanesi Etiyopya, 3 tanesi de Eritre vatandaşı.

Japonya Mülteciler Derneği başkanı Eri Ishikawa, Japonya'nın çok sıkı bir mülteci politikası olduğunun altını çizerek, "Japonya, göçmenlerin korunması yerine göç kontrolüne öncelik veriyor" diyor.

Kürt bir sığınmacı olan 32 yaşındaki Süleyman Yücel ise Reuters ajansına, mültecilik statüsü için yaptığı üç başvurunun da reddedildiğini açıkladı.

Ülkedeki birçok sığınmacı gibi çalışması yasaklanan Yücel, kurallarla sınırlanmış bir yaşam sürüyor.

32 yaşındaki Yücel, "Benim hayatım hakkındaki kararları Japonya devleti veriyor. Hiçbir şeçme şansım yok" diyor.

Reuters'ın yaptığı bir araştırma, ülkedeki sığınmacıların, genellikle inşaat işlerinde çalıştırıldığını ortaya koyuyor. Uzmanlar Japonya'da nüfusun yaşlandığına ve iş gücünün azaldığına da dikkat çekiyor.

(Reuters)