Podemos'ta zafer sol kanadın

İspanya'nın en büyük muhalefet partilerinden Podemos, Madrid'te düzenlediği kongrede yeni liderini seçti. Genel sekreterliğe partinin 'sol' kanadı Pablo İglesias tekrar seçildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya parlamentosunun en büyük üçüncü grubu Unidos Podemos'un en büyük parçası Podemos, haftasonu gerçekleştiriği kongrede yeni liderini belirledi. Başkent Madrid'te yapılan kongrede genel sekreterliğe tekrar Pablo İglesias seçilirken parti içindeki ılımlı kanadın temsilcisi İnigo Errejon, ikinci oldu.

'RAHİBE TERESA'YA TEŞEKKÜRLER'

Pablo İglesias yaptığı konuşmada "Bu kongre bize bir görev verdi: Alçakgönüllülük ve birlik" parti içindeki görüş ayrılıklarını kastetti. İglesias: "İsimleri bilinmeyen militanların hepsine bu anı yarattıkları için teşekkürler. Bize alçak gönüllü ve birlikte olmayı öreten Rahibe Teresa'ya teşekkürler" dedi.

İglesias'ın yaklaşık yüzde 54 oyla tekrar genel sekreterliğine seçildiği kongreye damgasını parti içindeki muhalefet vurdu. Yüzde 34 oy alan Errejon'un listesi daha 'orta yolcu' bir siyasetin temsilci.

İKİ KANADIN YARIŞI

Bir çok akademisyenin öncülüğünde kurulan Podemos, başlarda kendini 'sosyalist' ya da 'sol' diye ifade etmemesine ve bu nedenle parlamentodaki sosyalist parti ile yan yana gelmemesine rağmen geçtiğimiz yıl iki parti seçime ortak grupla girdi ve parlamentoda 71 sandalyenin sahibi oldu.

İglesias'ın eski İspanya Komünist Partisi'nden, Sol Birlik lideri Alberto Garzon ile seçim döneminde yakınlaşması ve partiye daha 'sol' bir renk katmasından rahatsız olan Errejon kanadı, daha orta yolcu bir siyaset ile meclisteki ana muhalefet partisi sosyal demokrat İspanya Sosyalist İşçi Partisi'ne (PSOE) yakınlaşan bir siyaset izleme amacında. İglesias ise sistem karşıtı bir dil ile PSOE gibi geleneksel partilerden uzaklaşma niyetinde.

SOL VE SAĞDAN ELEŞTİRİLER

Podemos liberal Vatandaşlar (C's) ve muhafazakar Halk Partisi (PP) tarafından Venezuela bağlantılı aşırı solcu olarak yargılanmasına rağmen Sol Birlik tarafından sosyalist söylemleri gizledikleri ve daha orta yolcu bir hat tercih ettikleri gerekçesiyle eleştiriliyor. Podemos'un geniş yelpaze sağlamak adına solun alışık olmadığı isimlerle olan bağı da Sol Birliğin eleştirilerinden.

Podemos'un önceki seçimlerde Franco döneminden beri orduda Afganistan dahil çeşitli görevlerde bulunmuş  general José Julio Rodríguez'i milletvekili adayı göstermesi ülkedeki sol çevrelerin tepkisini topladı. (DIŞ HABERLER)