Başkanlık sandığından zor çıkmış!

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın, kararları üzerindeki demokratik denetimden rahatsız olduğu öne sürüldü. İddiaya göre Trump, bakan atamalarının Senato onayı alma sürecinden sıkıldı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın, başkanlığın beklediği kadar 'kolay' olmadığını fark ettiği öne sürüldü. İddiaya göre Trump, ABD'deki başkanlık sisteminin demokratik denetim mekanizmaları ve Beyaz Saray çalışanları arasındaki çekişme nedeniyle giderek öfkelenmeye başladı.

Washington'ın nabzını tutan haber sitesi Politico'nun 20'ye yakın Beyaz Saray çalışanına dayandırdığı haberdeki iddialar şöyle:

'SENATO ONAYI GEREKLİLİĞİNDEN SIKILDI'

  • Trump federal bürokrasinin karşısına çıkardığı sorunlar karşısında giderek öfke duymaya başladı. Öfkelendiği durumlar haberde şöyle sıralanıyor: Bakan adaylarının atanmak için Senato onayı almak zorunda olması ve ilgili oturumların atamaları geciktirmesi; göçmen yasağı gibi tartışmalı kararnamelerinin yargıya takılması; Beyaz Saray ekibi arasındaki gerilim ve sızıntılar.

  • Politico'ya konuşan kaynaklar, Trump'ın son söze sahip olduğu aile şirketinden başkanlığa adapte olmakta zorlandığını söyledi. İddiaya göre Trump özel görüşmelerinde, yargıçların, bürokratların ve Kongre üyelerinin atama yapmasını ve politikalarını hayata geçirmesini demokratik denetim için geciktirme veya engelleme gücüne inanamadığını açıkça dile getirdi.

'AYRINTILARI DUYMAK İSTEMİYOR'

  • Haberde, Trump'ın bazı sorularına zorunlu olarak ayrıntılı yanıt veren personele de öfkelendiği savunuluyor. Üst düzey bir yetkiliye göre, yeni ABD Başkan'ı 'kontrol her an kendisinde görünsün' diye, ayrıntılara girildiğinde hemen konuyu değiştiriyor.

'GÖRÜŞMELERİNİN SIZMASINA ÇOK KIZDI'

  • Politico'ya konuşan kaynaklar, Trump'ın yabancı liderlerle yaptığı görüşmelerin basına sızmasına çok kızdığını ve sızıntıya yol açan kişinin tespit edilmesi için soruşturma başlatıldığını da anlattı. İki farklı kaynak, Ulusal Güvenlik Konseyi çalışanlarından bazı sorulara yanıt vermelerinin ve elektronik yazışmalarının incelenmesini kabul etmelerinin istendiğini söyledi. Buna göre Trump, görüşmelerinin dökümlerine ulaşma yetkisi olan yardımcılarının sayısını azaltmayı planlıyor. Sızıntıların yol açtığı gerilim nedeniyle, Beyaz Saray çalışanlarının birbirleriyle konuşurken 'çok dikkatli' davrandığı da iddia ediliyor.

'LİDERLERLE KONUŞMA BECERİSİ YOK'

  • Haberde, başkan ve en yakın yardımcılarının, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin başka kurumlardan atanan yetkililerine güvenmediği de öne sürülüyor. Politico'ya konuşan Ulusal Güvenlik Konseyi kaynaklarıysa, Trump'ın telefon görüşmelerinde ele alınan hassas konuları yönetecek beceriye sahip olmadığını söyledi.
  • Yeni ABD başkanını rahatsız eden bir diğer mesele de, Beyaz Saray çalışanları arasındaki anlaşmazlıklar.

'KEŞKE HEP FLORIDA'DA KALSA'

  • Başkanın sık sık eski arkadaşlarını arayıp golf oynamaktan söz ettiği öne sürülürken, adı verilmeyen bir yardımcısı da Trump'ın Florida'daki evinde daha rahat davrandığını söyleyerek "Keşke orada daha çok vakit geçirse" dedi. (Dış Haberler)