Kıbrıslı Rumların umutları Gutteres'e bağlı

Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan Cenevre görüşmelerinin tıkanmasının ardından gözler BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres'de. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmede Gutteres'in Kıbrıs'ı konuşması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Geçtiğimiz aylarda hareketlenen Kıbrıs Sorununun çözümü sürecinde gelişmeler beklenildiği gibi olumlu yönde değil. Adada ikili liderlik gibi birçok konuda tıkanıklıklar yaşanmakta.

GÖZLER GUTTERES'DE

Böylesi bir ortamda Kıbrıs’ın güneyinde gözler B.M.’nin yeni Genel Sekreteri Antonio Gutteres’in gerçekleştireceği Ankara temaslarına çevrilmiş durumda. Kıbrıslı Rumlara göre Ankara’da Gutteres Kıbrıs Sorununun çözümüne yönelik olumlu yönde mesajlar verebilir ve Türk tarafını yeni sürece daha etkin bir şekilde angaje edebilir.

Gutteres’in Ankara temaslarını değerlendiren Kıbrıs Rum Hükümetine yakın kaynaklar, gelinen noktada olumlu gelişmelerin artık 'mucizeyle' eşdeğer olduğunu ancak diplomaside ve siyaset sanatında daima 'mucizelere' yer olduğunu vurguluyorlar.

Aynı kaynaklar, Kıbrıs’taki tıkanıklıktan “Mustafa Akıncı liderliğine rahat ve serbest oyun alanı bırakmayan” Türkiye’yi sorumlu tutuyorlar. Rumlara göre Türkiye şu ana kadar Kıbrıs’taki vazifelerini yerine getirmiş değil. Duvar’ın ulaştığı bazı Rum kaynakları Türkiye’deki referandumdan sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs’ta bazı önemli adımlar atacağı ve bu yöndeki bilginin Rum tarafına bazı Batılı unsurlar tarafından ulaştırılmış olduğu bilgisini paylaşıyor.

Diğer yandan, Lefkoşa’nın güneyinde Yunanistan’ın son dönemde Kıbrıs’ta sergilemiş olduğu duruş ile ilgili rezervler de kendini hissettirmekte. Hükümete yakın kaynaklar, Türkiye kadar olmasa da, Yunanistan’ın da son dönemde Kıbrıs Meselesinde, ekonomik krizden dolayı, istenilen performansı sergileyemediğini vurguluyor.

DİSİ, ANASTASİADİS'TEN ADIM BEKLİYOR

Duvar’ın Lefkoşa’da edindiği son bilgiler, Kıbrıs’ta iktidarda bulunan merkez sağ DİSİ’nin yeni dönemde kendi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’ten adımlar beklediği yönde.

DİSİ 2013 yılında iktidara taşıdığı Anastasiadis’e yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşmakta olduğunu hatırlatıyor. Bu bağlamda, muhalefetin olası ataklarını önlemek için Anastasiadis Kıbrıs Meselesindeki duruşunu sertleştirmeli, kararlılık mesajları vermeli ve yeni Cenevre Zirvesine ancak şu ana kadar bir karara bağlanmış olmayan konularda mesafe kat edilirse katılmalı.

DİSİ çevrelerine göre mutabakata varılmamış konularda bir mesafe kat edilmezse yeni Cenevre Zirvesi gerçekleştirilmemeli. Zira böylesi bir durumda Kıbrıs halkları öngörülemez yol kazalarıyla karşı karşıya kalabilir.

TÜRK TARAFI FARKLI YAKLAŞIYOR

Rum tarafının yeni tepkilerine Türk tarafı ve Kıbrıs Türk liderliği farklı açılardan yaklaşıyor. İbrahim Kalın son Kıbrıs açıklamasında Türkiye’nin Kıbrıs’ta kendisinden beklenenleri çoktan yerine getirmiş olduğu vurgusunda bulundu ve Rum tarafına önemli bir mesaj göndermiş oldu.

Kalın’ın bu çıkışıyla hem fikir olan Mustafa Akıncı, son basın toplantısında Rum liderliğinden bir an evvel Rum halkına Kıbrıs’taki gerçeklikleri anlatmasını ve dönüşümlü başkanlığı içeren siyasi eşitliği kanıksamasını talep etti.