Rusya'dan El Bab açıklamaları

Kremlin Sözcüsü Peskov, 3 asker hayatını kaybettiği olayı, iki ülkenin birlikte araştıracağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin El Bab kentinde, bir Rus uçağının attığı bomba nedeniyle, Fırat Kalkanı'na katılan 3 asker yaşamını yitirdi, 11 asker yaralandı. TSK askerlerinin yanlışlıkla vurulduğu açıklanırken, Rusya'dan başsağlığı mesajları geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Olayla ilgili üzüntülerini ileten Putin, başsağlığı diledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise, Türkiye ve Rusya'nın olayı birlikte soruşturacaklarını söyledi.

Olayın ardından Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ise, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la görüştü. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov Türk mevkidaşı Hulusi Akar'a Rus uçağının kazayla açtığı ateş sonucunda 3 Türk askerinin hayatını kaybetmesi sebebiyle başsağlığı diledi" denildi.

Gerasimov ve Akar'ın "terörle mücadele" ve Halep'teki durumu da ele aldığı belirtildi.

Rusya Federasyonu Konseyi Uluslararası Komite Başkanı Konstantin Kosaçev, Rusya'nın Türk askerlerinin hayatını kaybettikleri olaya operatif tepkisinin iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar görmesinden kaçınmaya yardımcı olacağını belirtti.

Kosaçev "Rusya Devlet Başkanı'nın bu trajik olaya üst düzeydeki operatif tepkisi Büyükelçi Karlov'un Ankara'daki cinayetinde olduğu gibi ikili ilişkilerin zarar görmesinden kaçınılmasını sağlayacak" dedi.

Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Üyesi Vitaliy Milonov ise, "Türk partnerlerin bu duruma normal yaklaşmasını ümit ettiğini" dile getirdi.

Milonov, "Maalesef, askeri operasyonlar sırasında bu tür trajediler bazen yaşanıyor. Türk partnerlerimizin bu duruma normal yaklaşmasını ümit ediyorum. İleride bu tür trajedilerin yaşanmaması için iki ülkenin bu bölgedeki operasyonlarını daha dikkatli planlaması gerek" şeklinde konuştu. (DHA)