Eski elçiden YPG çağrısı

ABD'nin eski Ankara büyükelçisi Jeffrey, Senato'da Rakka operasyonu hakkında konuştu. Jeffrey, bir yandan IŞİD'e karşı YPG'ye ağır silah çağrısı yaptı, bir yandan da Türkiye'nin desteğinin önemini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de IŞİD'le mücadele eden YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rakka operasyonunu hızlandırırken, ABD'de de YPG'ye verilen desteğe ilişkin tartışma derinleşiyor. Washington'ın eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, IŞİD'e karşı SDG'ye ağır silah verilmesi gerektiğini söylese de, 'Türkiye'nin itirazlarının dengelenmesi gerektiğini' vurguladı. Jeffrey, Rakka operasyonu konusunda "Temel hedefimiz Türkiye’ye rağmen değil Türkiye ile birlikte hareket etmek olmalıdır" dedi.

'TÜRKİYE OLMADAN İLERLEYEMEYİZ'

Jeffrey, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde düzenlenen ‘IŞİD’i yenme planı: Temel kararlar ve değerlendirmeler’ başlıklı oturumda senatörlerin sorularını cevapladı. Eski büyükelçi, YPG’nin öncülük ettiği SDG'ye ağır silah verilmesi gerektiğini kaydedip şöyle devam etti:

"Türkiye bu fikre YPG’nin PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. Türkiye aynı zamanda YPG’nin Sünni Arapların olduğu bölgelere de ilerlemesini istemiyor. Türkiye’nin işbirliği ve üsleri olmadan IŞİD karşıtı operasyonun nasıl gideceğini görmek çok zor."

'BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ'

IŞİD’e karşı mücadelede bölgesel dinamiklerin gözetilmesi gerektiğini söyleyen Jeffrey, "Kısacası Rakka’yı alma planımızdaki temel hedefimiz Türkiye’ye rağmen değil Türkiye ile birlikte hareket etmek olmalıdır" ifadesini kullandı.

Jeffrey, Türkiye’nin, terör örgütü olarak tanımladığı YPG’ye ABD’nin verdiği desteğin uzun vadeli hedeflerini anlaması gerektiğini de belirtti. (Kaynak: Sputnik)

Etiketler Rakka YPG James Jeffrey