ABD'den "Makedonya dağılsın" çıkışı

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Dana Rohrabacher, Makedonya'nın sınırlarının değişmesi gerektiğini söyledi. Senatörün sözleri Makedonya'da tepkiyle karşılandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin “Makedonya” çıkışı Balkan başkentlerinin gündeminde. “Yapay bir ülke olan Makedonya miadını doldurdu” türünden bir çıkışla gündeme gelen ABD, Atina, Sofya ve Tiran başta olmak üzere birçok Balkan başkentinin dikkatini çekmiş durumda.

Geçtiğimiz saatlerde Arnavutluk televizyonuna konuşan ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Dana Rohrabacher açıklamalarda bulundu. Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre, Cumhuriyetçi Parti kanadında dış siyaseti etkileyebilecek bir konumda olan Rohrabacher güney Balkanlarda sınırların değiştirilmesi gerektiği vurgusunda bulundu.

'YAPAY BİR DEVLET'

Makedonya’nın “yapay bir devlet” olduğu imasında bulunan Rohrabacher bu ülkenin hızlı bir biçimde dağılması gerektiğini vurguladı. Rohrabacher’in formülüne göre Makedonya’nın bir kısmı Kosova ile birleşirken, diğer kısmı Bulgaristan’ın bir parçasına dönüşecek.

Amerikan Senatosunda Kaliforniya Eyaletini temsil eden Rohrabacher’e göre iç siyaset sahnesindeki ayrılıkların derinleşmesinden ötürü Makedonya’nın ömrü fazla değil. Ülkenin bir kısmının Kosova ile birleşmesinden sonra geri kalan kısmı ya Bulgaristan’la ya da yerel halkın talep ettiği şekilde başka bir ülke ile birleşecek.

Rohrabacher’e göre Balkan coğrafyasındaki “barışçıl sınır değişimleri” yerel halkların yararına olan bir gelişme.

MAKEDONYA'DAN TEPKİ

Haberi gündeme taşıyan, Yunanistan’da yayın yapan newsit.gr sitesine göre Rohrabacher’in açıklamaları Makedonya’da büyük yankı uyandırdı. Makedonya Dışişleri Bakanlığı ABD Dışişleri’nden konu ile ilgili tavrını netleştirmesini talep ediyor.

Son gelişme ile ilgili Atina’da Rohrabacher’in son çıkışının şans eseri olmadığı, Senatörün perde arkasından yeni Trump yönetimi ile yakın ilişkileri olduğu yorumları yapılıyor.