Yunan yargısı gazetenin ölüm fermanını imzaladı

Yunan yargısı ülkenin en büyük gazetesinin ölüm fermanını imzaladı. Kulislerde kararın siyasi olduğu konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan yargısı birkaç saat önce ülkenin en büyük ve tarihi basın kuruluşu Dol’un ölüm fermanını imzaladı. Atina’daki mahkemenin aldığı son kararla aylardan beri ülkenin en büyük medya kuruluşundaki basın emekçileri kendilerine ödenmeyen altı aylık maaşlardan umutlarını kestiler.

Dol’a bağlı in.gr sitesinin geçtiği son habere göre, Yunanistan yargısı basın çalışanlarının “altı aylık maaşlarımız ödensin” çağrısını kabul etmedi. Dol çalışılanları hakları olan geçtiğimiz altı ayın maaşları karşılığında bir süreliğine dek karşılıksız olarak kurumun yayınlarını sürdürmesini önermişlerdi. Bu yöndeki taleple geçtiğimiz süreçte yargıya başvuran gazete personeli halihazırda hiçbir karşılık beklemeksizin in.gr, Ta Nea ve To Vima gibi basın kuruluşlarının yayınlarını sürdürüyorlardı.

Basın emekçilerinin talebini değerlendiren Atina’daki mahkeme, gelinen noktada ödenmeyen maaşların Dol açısından öncelik arz etmediğine hükmetti. Mahkemeye göre Dol’un Yunanistan bankalarına devri, iflası ve satış süreci sonrasında emekçilerin maaşlarının durumu görüşülüp karara bağlanacak.

Yunanistan yargısının bu kararı karşısında Dol’un gazetecileri, basın mensupları ve işçileri bugün yerel saatle saat 17.00’de bir toplantı gerçekleştirip basın kuruluşunun geleceğine dair önemli kararlar alacaklar. Yeni gelişmeler ışığında birçok gazetecinin Dol’un birçok kuruluşundaki görevlerini sonlandırmaları bekleniyor.

KARAR HUKUKİ Mİ SİYASİ Mİ 

Dol’daki kritik gelişmeleri değerlendiren Yunanistanlı uzmanlar krizin sadece ekonomik yönünün bulunmadığına işaret ediyorlar.

Uzmanlara göre Dol’un iflası Syriza-Bağımsız Helenler Hükümeti’nin ülkenin en büyük basın kuruluşu karşısında takınmış olduğu olumsuz tavırla birebir ilişkili.

Hükümet ve Dol gazetesi arsında  2015 yılının başından beri i soğuk rüzgarlar esiyor.

Dol’un iflas sürecinde, Atina’daki mahkemenin kararından birkaç hafta evvel hükümetin küçük ortağı Bağımsız Helenler’in lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos bir uçak seferinde, sevinçli bir yüz ifadesi ile To Vima gazetesini elinde tutarken fotoğraf çektirmiş ve bu gelişme Atina’da geniş kesimlerin tepkisini çekmişti.