ABD'de 'gavur Kaliforniya' tartışması

ABD Başkanı Trump, ülkenin en liberal eyaletlerinden Kaliforniya için 'kontrolden çıkmış' dedi. Sebep, eyaletin göçmenleri koruyan düzenlemeleri...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin en liberal ve ilerici eyaletlerinden Kaliforniya ile kendine özgü bir muhafazakârlık sergileyen yeni Başkan Donald Trump arasında görülmemiş bir tartışma yaşanıyor. Trump, getirmeye çalıştığı kısmi göçmen yasağına karşı tavır alan Kaliforniya'yı 'kontrolden çıkmış' diye niteledi; eyaletin ileri gelen liderleri yeni başkanı yerden yere vurdu.

Tartışmanın temelinde, Kaliforniya'nın göçmenler için bir 'sığınak' eyalet haline gelmesinin önünü açacak bir yasa tasarısı var. Eyalet meclisine yeni sunulan yasa, yerel emniyet yetkililerinin göçmenlerle ilgili her federal yasaya uymamasını öngörüyor. ABD'de bir dizi kentte yürürlükte olan benzer yasalar, ülkenin ademi merkeziyetçi sisteminden faydalanarak, göçmenlerin korunabilmesini öngörüyor.

'KONTROLDEN ÇIKTI'

Trump ise bu yasa tasarısı nedeniyle Kaliforniya için 'kontrolden çıkmış' ifadesini kullandı. Muhafazakâr Fox News kanalına konuşan ABD Başkanı, "Kaliforniya birçok açıdan kontrolden çıkmış durumda" dedi. Trump, yasayı 'saçma' diye niteledi; diğer 'sığınak' eyaletlerin suça yol açtığını savundu.

'FEDERAL FONU KESERİM' TEHDİDİ

ABD başkanı, kasımdaki seçimlerde her üç Kaliforniyalıdan ikisinin rakibi Hillary Clinton'a oy verdiğini de hiçe sayarak, "Seçmenler de belli ki benim gibi düşünüyor. Öyle olmasaydı, bana oy vermezlerdi" ifadelerini kullandı. Trump, bu yasanın kabul edilmesi halinde Kaliforniya'ya federal hükümetten verilen fonları da kesme tehdidinde bulundu.

DEMOKRATLAR: TRUMP ANAYASAYI ÇİĞNİYOR

Kaliforniyalı yetkililerse Trump'ın bu sözlerine karşı. Demokrat Senatör Kevin de Leon Trump'ın sözlerinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Leon, "Başkan Trump'ın federal fonları silah gibi kullanma tehdidi sadece anayasaya aykırı olmakla kalmıyor; aynı zamanda en hassas durumdaki insanlara dayatmaya çalıştığı kötücüllüğün de bir göstergesi" dedi.

Kaliforniya Eyalet Meclisi Başkanı Anthony Rendon da, eyaletin ekonomisinin ülkede gıda sektörünün dörtte birini üstlendiğine ve üretim alanında en çok istihdamı sağladığına dikkat çekti. Rendon, "Eğer Donald Trump'a göre bu kontrolden çıkmaksa, daha çok eyaletin biizm gibi olması gerekir" dedi. (Dış Haberler)