Romanya hâlâ sokakta, hükümet direniyor

Doğu Avrupa ülkesi Romanya'da halk, yolsuzluğu affetmeye kalkışan hükümete karşı geri adım atmıyor. Binlerce Rumen, kararnameyi geri çekse de hükümetin istifası için sokakta...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Romanya'da sosyalizmin çöküşünden bu yana düzenlenen en büyük protesto gösterileri, hükümetin 'yolsuzluk affı'ndan geri adım atmasına rağmen dinmiyor. Onbinlerce kişi hükümetin istifası talebiyle hâlâ sokakta. Göreve gelmesinin üzerinden bir ay bile geçmemiş olan Sosyalist Parti liderliğindeki hükümetse istifa çağrılarını reddetti.

Protestolar geçen hafta, hükümetin siyasi ortaklarına taviz olarak görülen 'yolsuzluk affı'nı bir kararnameyle onaylaması sonrası başlamıştı. Söz konusu kararname, görevi kötüye kullanmaya getirilen hapis cezasına, 'devleti en az 200 bin ley (45 bin euro) tutarında zarara uğratma' sınırlaması getiriyordu. Bu kısıtlama, '45 bin euronun altındaki zarar yolsuzluk değil midir?' tartışmasını başlatmıştı. yol açması durumunda cezai soruşturma başlatılmasını öngörüyor.

romanya 2

300 bini aşkın kişinin sokağa dökülmesinin ardından sosyal liberal hükümet geri adım atarak yolsuzlukla mücadelede görevini kötüye kullanan siyasetçilerin soruşturulmasını zorlaştıran düzenlemeyi feshetti. Başbakan Sorin Grindeanu, "Sokağın sesini duyduk. Romanya'nın bölünmesini istemiyorum" diyerek kararnameyi geri çektiğini açıkladı.

Ancak göstericiler bu açıklamanın ardından da sokaktaydı. Pazar gecesi geniş çaplı kitlesel eylemler düzenlenirken, hükümet istifa çağrılarını reddetti. (Dış Haberler)

Yolsuzluğu savunanlara kızan bakan istifa etti!Yolsuzluğu savunanlara kızan bakan istifa etti!