Merkel referandum için gözlemci istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Angela Merkel, referandumu AGİT gözlemcilerinin izlemesinin yerinde olacağını söyledi. Merkel, Başbakan Binali Yıldırım ile ortak basın açıklamasında ise anayasa değişiklik teklifini kastederek, "Güçler ayrılığı ilkesi mutlaka korunmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Mekel, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'GÖZLEMCİ' AÇIKLAMASI

Merkel, bir Alman gazetecinin Türkiye'de yapılacak referandumla ilgili sorusu  üzerine seçimlerde gözlemci olması bulunmasının yerinde olacağını söyledi. Almanya Başbakanı, "Bu kadar derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımını teminat altına almak için çabaların sarf edilmesi gerektiğini ifade ettim. Referandum sırasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerinin olması gerektiğinin iyi olacağını söyledim. Muhalefet her demokrasi için önemli. Biz bunu her demokrasilerde yaşıyoruz." dedi.

'İSLAMİST TERÖR İFADESİ MÜSLÜMANLARI ÜZER'

Merkel'in farklı bir soruya cevabında IŞİD'i tanımlarken kullandığı 'İslamist terör' ifadelerini kullanması Erdoğan tarafından eleştirildi. Erdoğan: "İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Dolayısıyla kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek bu, o dinin mensuplarını üzer" dedi.

Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Başbakan Yıldırım'la da görüştü. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Başbakan Yıldırım'la da görüştü.

Merkel de Erdoğan'ın eleştirilerine yanıt olarak, "Din özgürlüğü benim için çok önemli demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. İslami ve İslamist arasında bir fark var" ifadelerini kullandı.

MERKEL'DEN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI

Merkel, Erdoğan'ın ardından biraraya geldiği Başbakan Binali Yıldırım ile de ortak basın açıklaması düzenledi. Başbakan Yıldırım, AB, Gümrük Birliği ve güvenlik konularını ele aldıklarını söyledi. Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin mücadelenin de hukuk içinde yürütüldüğünün altını çizdi ve ekledi: "FETÖ ile mücadelede Almanya'dan çok daha fazla desteğe ihtiyacımız var."

Merkel ise darbe girişimine karşı halkın mücadelesinin önemine vurgu yaptıktan sonra şunları söyledi: TBMM'yi gezerken darbe teşebbüsünün yarattığı tahribatı görme fırsatını elde ettim. Halkın demokrasi için nasıl siper olduğunu da gördüm. Bundan sonra atılacak siyasi adımlarda, ifade ve basın özgürlüğünün, güçlerin ayrılığının ne kadar önemli olduğunun dikkate alınmasını istiyoruz.

Darbe teşebbüsünden sonra bazı sıkıntılar yaşandı ekonomi alanında. Alman yatırımcıların yasal bir güven içinde olmaları için daha da fazla işbirliği yapılmasını konuştuk. Burada Gülen hareketiyle sıkıntılarımız olduğunda ve Türkiye bize kanıtlar verdiğinde emniyet teşkilatlarımız bunları görüşmeli. Uzun yıllar boyunca Diyanet tarafından gönderilen imamların eğitimi hakkında işbirliğimiz oldu. Orada yaşayan Türk insanlarının bu kişilerle işbirliği halinde olmaları gerekiyor.

VİZE SERBESTİSİ

Bu yolda çok şey başardık, çok adım atıldı, fakat üzerinde çalışılması gereken konlar var. Örneğin terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi. Bu konuda yoğun görüşmeler var. Sayın Başbakan'la bu görüşmeleri ilerletmemiz gerektiğini konuştuk. Bu anlaşmanın uygulanması gerektiğini düşündüğümüz için ısrarla çalışıyoruz."

(DIŞ HABERLER)