Trump 'güvenli bölge' için Suudilerle anlaştı

Müslüman karşıtlığıyla gündemde olan ABD Başkanı Trump, Suriye'de güvenli bölge için Suudi Kralı'yla anlaştı. İkilinin görüşmesinde Müslümanlara vize yasağı gündeme gelmedi; Müslüman Kardeşler ele alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yeni yönetimin Müslümanları hedef alan vize kısıtlamasının tartışma yarattığı bir dönemde, Başkan Donald Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz telefonda görüştü. İki liderin, 'Suriye ve Yemen'de güvenli bölgeler oluşturulması' konusunda mutabık kaldığı belirtiliyor. Görüşmede, Suudi Arabistan'da yasadışı sayılan ve Trump'ın da terör listesine almayı planladığı belirtilen Müslüman Kardeşler örgütünün de ele alındığı belirtiliyor.

Güvenli Bölgeler ve Trump: Ak mı, kara mı?Güvenli Bölgeler ve Trump: Ak mı, kara mı?

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump ile Suudi Kralı arasındaki telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın altının çizildiği belirtildi. Açıklamada, Trump'ın, Kral Selman'dan 'Suriye ve Yemen'de güvenli bölgeler oluşturulmasını desteklemesini rica ettiği', Kral Selman'ın da buna katıldığı vurgulandı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İ DE KONUŞTULAR

Açıklamaya göre görüşmede, Salman Trump'ı 'Ortadoğu'da terörü yenilgiye uğratma çabalarına liderlik etmeye' çağırdı. Reuters'a konuşan üst düzey bir Suudi kaynaksa, tarafların Müslüman Kardeşler'i de ele aldığını söyledi. Kaynak, 'El Kaide'nin ABD tarafından öldürülen lideri Usame bin Ladin'in Müslüman Kardeşler'e erken bir yaşta katıldığının' da görüşmede gündeme geldiğini söyledi.

Trump yönetimi içinde bir kanadın Müslüman Kardeşler'i 'terör' listesine almak için bastırdığı, bir diğer kanadın ise 'Türkiye gibi müttefiklerle sorun yaratma' ihtimali nedeniyle öneriye karşı çıktığı iddia edilmişti. (Dış Haberler)