Trump: Suriye'de kesinlikle güvenli bölge oluşturacağız

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, sığınmacı akınını engellemek için Suriye'de siviller için güvenli bölgeler kuracağını söyledi. Trump, "Avrupa'ya olanın burada olmasını istemiyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Göreve gelir gelmez selefi Barack Obama'nın bir dizi politikasını tersine çeviren yeni ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye de 'el atıyor'. Trump, "Suriye'de kesinlikle güvenli bölge oluşturacağız" açıklaması yaptı.

KARARNAMEYLE EMİR VERECEK

Trump’ın açıklaması, 'Suriye’de siviller için 90 gün içinde güvenli bölge kurulması planı hazırlamaları için Pentagon ve Dışişleri'ne emir vereceği'ne dair Reuters tarafından ortaya atılan iddianın ardından geldi. Reuters ajansı, ABD Başkanı'nın böyle bir kararname çıkarmaya hazırlandığını duyurdu.

'AVRUPA'YA OLAN ABD'YE OLMAYACAK'

Bu haberin duyulmasının ardından ABC News kanalına konuşan Trump, haberi "Suriye'de kesinlikle güvenli bölgeler kuracağım" sözleriyle doğruladı. Ancak Trump'ın tavrı, Suriyelileri şiddetten korumaktan çok 'Batı'yı sığınmacılardan koruma' amaçlı bir politikaya işaret ediyor. Zira yeni ABD Başkanı, "Avrupa'nın milyonlarca insanın Almanya ve muhtelif diğer ülkelere girmesine izin vererek çok büyük bir hata yaptığını düşünüyorum. Aynısının burada olmasını istemiyorum" dedi.

Rusya'dan Trump'a 'güvenli bölge' yanıtıRusya'dan Trump'a 'güvenli bölge' yanıtı

'90 GÜN' VURGUSU

Reuters'ın haberine göre, Trump'ın kararnamesinde şu ifadeler kullanılıyor: "Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte bu kararın yayınladığı günü takip eden 90 gün içerisinde Suriye’de güvenli alanlar sağlamak ve Suriye uyruklu kişilerin çevre bölgede bekleyebilecekleri üçüncü ülkelerle anlaşmaya varmak için bir plan oluşturmakla görevlendirilmiştir."

AP: ABD'YE SIĞINMACI ALMAYACAK

Associated Press ajansıysa, Trump yönetiminin 'Suriyeli sığınmacıların ülkeye kabulünü durdurmayı' da planladığını iddia etti. AP, ABD’nin sığınmacı programının 120 günlüğüne askıya alınmasının taslakta yer aldığını aktardı. (Dış Haberler)