İngiliz vekillerden cinsiyetçi giyim kurallarına karşı yaptırım çağrısı

Yüksek topuklu topuklu ayakkabı giymediği işyerinden, eve gönderilen Nicola Thorp'un girişimleri sayesinde, parlamentoda soruşturma komisyonu kuruldu. Yüzlerce kadın yaşadıkları ayrımcı uygulamaları anlattı. Milletvekilleri ise, cinsiyetçi giyim kurallarını yasaklayan kanunların uygulanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de resepsiyon görevlisi olarak çalışan Nicola Thorp, yüksek topuklu ayakkabı giymediği için, mesai ücretini alamadan eve gönderildi. Thorp'un başına gelenler nedeniyle, milletvekilleri kadınlara yönelik cinsiyetçi giyim kurallarını yasaklayan yasaların uygulanması çağrısı yaptı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Nicola Thorp, Aralık 2015'te yaşanan olay üzerine parlamentoya bir dilekçe yazmış ve dilekçesi 150 binden fazla imza toplamıştı. Thorp'un girişimi üzerine milletvekilleri tarafından başlatılan soruşturmada, daha kısa etekler giymeleri, gömleklerinin düğmelerini açmaları söylenen ve tırnak cilasından, saç renklerine sıkı bir giyim yönetmeliğine bağlı kalmaları istenen kadınlar ifade verdi.

Soruşturmayı yürüten komisyonunun başkanı Helen Jones, "Nicola Thorp'un işvereninden gördüğü muamele kanunlara aykırı ancak bu ücretsiz evine gönderilmesine engel olmadı. Dinlediğimiz ifadeler de Nicola'nın tek örnek olmadığını gösteriyor" dedi.

'YÜZLERCE KADIN BAŞINA GELENLERİ ANLATTI'

Muhasebe şirketi Pricewaterhouse Coopers'ın (PWC) ofisinde resepsiyon görevlisi olarak çalışan Thorp, 5 ila 10 santimetre arasında topuklu ayakkabı giyilmesini öngören kurala karşı çıktı. Thorpe, iş bulma ajansı Portico'nun bu kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle eve gönderildi.

Gün boyunca yüksek topuklu ayakkabı giymenin sağlığını kötü etkilediğini söyleyen Thorpe, erkek çalışanlara aynı kuralların uygulanmadığına dikkat çekti.

Thorp, "Bütün bunlar bir çift yüksek topuklu ayakkabı yüzünden başlamış olabilir ancak İngiltere'deki iş yerlerinde uygulanan ayrımcılığı göstermesi bakımından hayati önemde. Parlamento komisyonunun internet forumları sayesinde yüzlerce kadın başına gelenleri anlattı. Mevcut sistem işverenden yana" şeklinde konuştu.

'ERKEK MÜŞTERİLER İÇİN KISA ETEK GİYİN'

Tartışmalardan sonra iş bulma ajansı Portico'nun değiştirmesi beklenen, giyim kurallarına yönelik düzenlemelerden bazıları şu şekilde:

- Ruj, allık, rimel ve far gibi makyajın yeniden uygulanması,

- Belli renk aralıklarında tırnak cilası,

- Külotlu çorapların kalınlığı,

- Boyanmış saçlarda, saç kökünün görünür olmaması.

Komisyonda ifade veren kadınlar, Noel alışverişi yapan erkekler için daha kısa etekler giymeleri ve gömleklerinin düğmelerini açmalarının istendiğini anlattı.

Perakende sektöründe satış temsilcisi ve resepsiyonist olarak çalışan kadınlar tacize uğradıklarını, hostesler de sosyal medyada müşteriler tarafından nasıl takip edildiklerini dile getirdiler.

Parlamento komisyonunun raporunda yasaların uygulanması ve işverenlere yasal zorunluluklarını hatırlatmak, çalışanlara da nasıl şikâyet edebileceklerini anlatmak için bir kampanya başlatılması talep edildi.