Çipras umudu kesti

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Kıbrıs'ta çözüme dair umudunun olmadığını açıkladı. Atina gene de milliyetçi çıkışlardan kaçınacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bugünkü konjonktörde umutlu değil.

Yunanistan’da günlük yayınlanan Efimerida ton Sintakton gazetesine mülakat veren Çipras Kıbrıs Sorunu ile ilgili Ankara’ya önemli mesajlar gönderiyor.

“Cenevre Zirvesi’ne ve Mont Peleran görüşmelerinde teknik ve diplomatik seviyede açık şekilde görüldüğü üzere, bugün Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik zemin yok”. Bu noktanın altını çizen Çipras, Cenevre Zirvesi’nde Kıbrıs Sorununun çözümü için siyasi görüşmelerin başlamış olduğu gerçeğine temas etti.

Çipras değerlendirmeleri çerçevesinde Ankara’ya şu mesajı gönderiyor: “Kıbrıs Sorunu ile ilgili olarak, tezlerimiz başlangıçtan beri sarih ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bilgisi dahilinde: Adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunması için, BM kararları temelinde ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyeliği çerçevesinde görüşmelere odaklanma. Bununla beraber eskimiş garantiler sisteminin feshi ve Türk işgal kuvvetlerinin adadan çekilmesi”.

Kıbrıs’ın geleceği ile ilgili olarak ise Çipras diplomatik çabaların devam edeceği mesajını veriyor. Bu çabalar çerçevesinde Atina milliyetçi çıkışlardan ve iletişim oyunlarından uzak durmaya çalışacak. Atina ayrıca BM ve Avrupa Komisyonu ile olan dirsek temaslarını devam edecek.

“Uygun zemin bulunursa görüşmelere şahsen katılmaya hazırım”, diyen Çipras uygun zeminin ve diyaloğun kırmızı çizgilerin aleyhine bir durum yaratmaması gerektiği vurgusunda bulundu.