AKPM'den Türkiye'ye 'gazetecileri bırakın' çağrısı

AKPM “Avrupa’da Gazetecilere ve Medya Özgürlüğüne Karşı Saldırılar” raporunu kabul etti. Raporda Türkiye en sorunlu ülkeler arasında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -   Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Strasbourg'da devam eden genel kurul toplantılarında tartışılan “Avrupa’da Gazetecilere ve Medya Özgürlüğüne Karşı Saldırılar” başlıklı rapor ve beraberindeki karar tasarısı oy çoğunluğuyla kabul edildi. 15’e karşı 110 oyla kabul edilen karar metninde, medya özgürlüğü konusunda “en sorunlu” Avrupa Konseyi üyesi ülkeler olarak Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Macaristan, Polonya ve İtalya ön plana çıktı.

CHP ve HDP'li üyeler lehte oy kullanırken AKP'li üyeler aleyhte oy kullandı. AKP milletvekili Leyla Şahin “Darbe girişimine ön ayak olan sözde bir gazeteye el konulması niçin medya özgürlüğüne saldırı olarak yer almakta? Ya da terör örgütü PKK için haraç toplayan bir sözde gazetecinin bir Batı Avrupa ülkesinde tutuklanması neden gazeteci mesleğinden dolayı tutuklanmış gibi bildiriliyor? Bu noktada kesinlikle bir denetim mekanizmasının platform içinde kurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLERE YÖNELİK ŞİDDET TIRMANIYOR

Avrupa insan hakları kuruluşu Avrupa Konseyi, başta Türkiye ve Rusya olmak üzere bölge genelinde gazetecilere yönelik şiddet olaylarının tırmanmasından endişe duyduğunu bildirdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) Salı günü Strasbourg'da yaptığı toplantıda kabul edilen kararda, Ocak 2015'ten bu yana üye devletlerde 16 gazetecinin öldüğü vurgulanarak

AKPM, "Türkiye'de basın ve gazetecilerin içinde bulunduğu dramatik durumdan dolayı" özellikle endişe duyduğunu belirtti.

Kararda, Türkiye hükümetine "terör eylemlerine faal olarak katılmakla suçlanan tüm gazetecilerin serbest bırakılması" ve medya kuruluşlarının kapatılması ve yazar ile basın mensuplarının tutuklanmasına olanak tanıyan "olağanüstü hal döneminde çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerin gözden geçirilmesi" çağrısı yapıldı.

AKPM, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım ve Ukrayna'nın doğusundaki durumun da endişe verici olduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi, kıta genelinde insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi ilkeleri savunmak amacıyla hükümetlerarası bir kuruluş olarak 1949 yılında kuruldu. Türkiye de Avrupa Konseyi'nin üyeleri arasında yer alıyor. (Dış Haberler)