Astana bildirisi: El Nusra ile diğer gruplar ayrılacak

Suriye'de kalıcı ateşkes sağlama amacı ile Astana'da yapılan görüşmelerde sonuç bildirisi okundu. Bildiride üçlü ateşkes denetim mekanizması kurulmasının yanı sıra El Nusra'nın bu anlaşmaya dahil olmayacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Astana'da Suriye'de kalıcı ateşkesi sağlamak üzere yapılan görüşmelerde Türkiye, İran ve Rusya'nın ortak bildirisi açıklandı. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov'un açıkladığı bildiride IŞİD'in yanı sıra El Nusra ile de mücadele edileceği açıklandı.

EL NUSRA DAHİL DEĞİL

Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde Esad yönetimi ve silahlı grupların temsilcileri arasında Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye'de ateşkes sağlama görüşmelerinde sonuç bildirisinde ateşkes ihlallerini denetleyecek üçlü bir mekanizma için anlaştığı yer aldı.

Astana'da ilk uzlaşı: Suriye için üçlü mekanizmaAstana'da ilk uzlaşı: Suriye için üçlü mekanizma

Üçlü denetimin yanı sıra alınan bir diğer kararda El Nusra ve IŞİD'e karşı ortak mücadele edileceği belirtildi.

KARAR BERABERİNDE ÇATIŞMA

Astana'da alınan karar sonrasında ÖSO ile eski adı El Nusra olan Şam'ın Fetih Cephesi arasında çatışmalar başladı. El Kaide'nin Suriye kolu olan El Nusra, silah yardımlarına talip olabilmek için adını değiştirmiş ve artık El Kaide ile bağlarının olmadığını açıklamıştı.

SİLAHLI GRUPLAR MEMNUN DEĞİL

Reuters'ın haberine göre Astana görüşmelerinden silahlı grup temsilcileri mutsuz ayrıldı. İsmini vermek istemeyen bir delege, İran'ın Suriye'deki varlığından şikayetçi olduklarını söyledi. Bir başka delegasyon üyesi ise Türkiye'ye eleştiride bulundu. Delege, "Türkiye bizi korurken zayıf bir tutum aldı" dedi.

SURİYE: GÖRÜŞMELER BAŞARILI

Suriye hükümetini temsil eden Başmüzakereci Beşar Caferi, Astana görüşmelerini 'başarılı' olarak değerlendirdi. El Nusra'ya karşı ortak mücadele edilecek olmasını olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Caferi, "Sonunda herkesin onayladığı bir uzlaşma metnine sahip olabildik" dedi.  (DIŞ HABERLER)