Türkiye'den İsrail'e kınama

ABD'de Trump işbaşına gelince İsrail yerleşimlerin inşasına başladı. Ankara ise karara tepkili. Dışişleri Bakanlığı İsrail'i kınadı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Donald Trump'ın başkanlık görevini devralmasının hemen ardından İsrail Doğu Kudüs'te kurulacak 566 yeni yerleşime onay verdi. yerleşimler Doğu Kudüs'ün  Pisgat Zeev, Ramat Shlomo ve  Ramot bölgelerinde kurulacak. Uluslararası hukuka göre İsrail'in Kudüs'te teni yerleşim kurması yasa dışı sayılıyor.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Kudüs'teki yerleşimlerde 560 ilave konuta onay vermesini kınayarak, "BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen, İsrail'in sözkonusu siyasetini sürdürmesi, bu ülkenin uluslararası hukuku ve uluslarası toplumu hiçe sayan tutumunun yeni bir göstergesidir" dedi.

İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu dün Donald Trump'la çok sıcak bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.  yapılan açıklamaya göre liderler İran nükleer anlaşması,İsrail Filistin barışı gibi konuların görüşüldüğünü söyledi. Telefon görüşmesinde Trump, Netanyahu'yu Şubat ayında henüz net olmayan bir tarihte ABD'ye gelmesi için davet etti. Trump Filistin sorununu Filistin ve İsrail liderlerinin beraber çözmesi gerektiğini söyledi.Taraflar, İran'ın yarattığı tehditler konusunda da fikir birliğine vardı.

BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ: KUDÜS MESELESİNİ TARTIŞIYORUZ

Beyaz Saray'dan ABD Başkan Donald Trump'ın kampanya döneminde verdiği, İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma sözünün hayata geçirilmesiyle ilgili de bir açıklama geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "Bu konuyu tartışmanın henüz daha ilk aşamalarındayız" dedi.

İsrail, Kudüs'ü daimi başkenti olarak görüyor. Ancak Filistinliler de gelecekte kurulacak devletlerinin başkentinin Doğu Kudüs olmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımıyor ve birçok ülkenin de büyükelçiliği Tel Aviv kentinde bulunuyor. Kudüs'ün statüsü, Orta Doğu barış sürecinin en sıkıntılı konuları arasında yer alıyor.

2016 yılının Aralık ayında BM Kudüs'teki İsrail yerleşimlerini durdurma kararı almıştı. Kararla ilgili veto hakkını kullanmayıp çekimser oy kullanan ABD İsrail'in tepkisini çekmişti. Donald Trump ise kendisi iş başına gelince her şeyin değişeceğini söylemişti. Kudüs belediye başkan yardımcısı Meir Turgeman yerleşimleri nihayet inşa edebileceklerini beyan etti. (BBC/HABER MERKEZİ)

BM'den İsrail yerleşimlerini durdurma kararıBM'den İsrail yerleşimlerini durdurma kararı