Trump'a ilk dava açılıyor

Bir grup avukat, ABD'nin yeni başkanı Trump'a Manhattan'da dava açacak. Gerekçe, emlak zengini başkanın şirketlerinin yabancı ülkelerle iş yapması.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de ayrımcı söylemlerinin yanı sıra bir emlak milyarderi olarak geliriyle de tartışma yaratan yeni başkan Donald Trump'a ilk 'çıkar çatışması davası' yolda. Aralarında Beyaz Saray'ın eski etik avukatlarının da bulunduğu bir grup hukukçu, Trump'ın şirketlerinin yabancı hükümetlerden ödeme almasının Anayasa'yı ihlal ettiği görüşünde.

Washington'daki Sorumluluk ve Etik için Vatandaşlar isimli kurumun Manhattan'daki bir federal mahkemede açmayı planladığı davada, Trump'ın Çin, Hindistan, Endonezya ve Filipinler gibi ülkelerle iş yaptığı savunuluyor. ABD Başkanı'nın yabancı şirketlerle iş yapmasının Anayasa'nın gelirlerle ilgili maddesini ihlal ettiğini savunan davacılar, bu durumun engellenmesini istiyor. Davayı açacak avukatların arasında George W. Bush döneminde Beyaz Saray'ın etik avukatı olan Richard Painter da var.

Hukukçuların açıklamasında, "Başkan Trump bu ülkelerle ticaret anlaşmasını müzakere etmek için masaya oturduğunda, Amerikan halkı aynı zamanda İşadamı Trump'ın kârını da düşünüp düşünmediğini hiçbir şekilde bilemeyecek" denildi. Trump'ın ekibi ise ilgili soruları yanıtsız bıraktı. (Dış Haberler)