Sinn Feinn'e ilk kez IRA geçmişi olmayan lider

Kuzey İrlanda'nın cumhuriyetçi partisi Sinn Feinn liderliğine ilk kez bir kadın geldi. 40 yaşındaki genç lider Michelle O'Neill, aynı zamanda IRA geçmişi olmayan ilk lider.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın sol-cumhuriyetçi partisi Sinn Fein yeni liderini seçti. Kuzey İrlanda'nın İrlanda ile birliğini savunan partide, Martin McGuinness'in sağlık sorunları nedeniyle bıraktığı koltuğu devralan Michelle O'Neill Sinn Fein'in ilk kadın lideri oldu.

IRA GEÇMİŞİ OLMAYAN İLK BAŞKAN

Sağlık Bakanlığı yapan O'Neill daha önce ülkenin Tarım Bakanlığı görevinde bulundu. 40 yaşındaki genç lider, silahlı örgüt İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA) ile İngiltere arasındaki müzakerelere ve silah bırakma sürecine öncülük eden partinin IRA ile bağlantısı olmayan ilk başkan oldu.

'MCGUİNNESS'İ TAKİP ETMEK AYRICALIK'

O'Neill, lider olarak belirlenmesinin ardından sosyal medya hesabından "Bu benim için büyük bir onur. Büyük politikacı McGuinness'in ayak izlerini takip edip Kuzey'in liderliğini yapacak olmaksa çok büyük bir ayrıcalık" dedi.

Görevini bırakan McGuinness, İngiltere ile yapılan görüşmelerde baş müzakerecilerdendi. IRA geçmişi de olan McGuinnes'in kalp rahatsızlığı vardı. (DIŞ HABERLER)