'Mevlana' filmi Mısır'ı karıştırdı

Mısır, ilk üç haftasında gişe rekoru kıran 'Mevlana' isimli filmi tartışıyor. Din adamları filmin kendilerini kötülediğini, yapımcılar ise ülkede tam da İslam'ın tartışıldığı bir dönemde böyle bir filmin yararlı olduğunu savunuyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır'da din adamlarıyla devletin ilişkilerini konu alan ve gişe rekorları kıran 'Mevlana' isimli film tartışma yarattı. Bazı Sünni din adamlarıysa imajlarının sarsıldığı gerekçesiyle filmin yasaklanması çağrısı yaptı.

'Mevlana (Vaiz)' isimli film, ülkenin önde gelen gazetecilerinden İbrahim Eissa'nın aynı isimli romanından uyarlama. Filmin başrolünde, İslam âleminin en etkili kurumlarından El Ezher Üniversitesinden bir imam var. Film, televizyon programı da yapan bu imamın, siyasetçiler ve güvenlik kurumlarından gelen talep ve baskıyı dini ilkeleriyle 'uzlaştırma' mücadelesini anlatıyor. Ele alınan konular arasında devlet, dini müesses nizam, medya, İslamcı aşırılıkçılık, Şii-Sünni gerilimi var. Bazı selefi dinadamlarının fetvalarının da eleştirildiği film, üçüncü haftasında gişede yaklaşık 1.4 milyon TL gelir elde etti. Film 60 sinema salonunda gösteriliyor.

'ZAMANLAMA HATALI'

Müslüman Kardeşler üyesi seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bir KHK ile bütün yetkileri elinde toplaması sonrası darbeyle devrildiği ülkede, film tartışma yarattı. El Ezher'de vaiz olan Sameh Mohammed, "Film kötü bir zamanda yayımlandı. Şu an, insanların dini söylemlerin yenilenmesini ve Ezher'in imajının iyileştirmesini istediği bir dönemden geçiyoruz. Filmin şu an çıkması çok yanlış. Adı bile sorunlu" tepkisini gösterdi. Vaize göre, film dinadamlarını ilkesiz ve devlet kontrolü altındaki kişiler olarak resmediyor.

'DİN, İKTİDAR VE PARA ÖLÜMCÜL BİR ÜÇGEN'

Yönetmen Magdi Ahmet Ali ise "Bu, film için mükemmel bir zamanlama. Ordu terörle mücadele ediyor, aşırılıkçılık yükselişte ve insanlar dini söylemlerin yenilenmesini istiyor" dedi. Filmin senaryosunun dayandırıldığı kitabın yazarı Eissa ise "Din, iktidar ve para katil bir üçgen. Bu üçgen, içinde bulunduğumuz bütün entelektüel, siyasi ve toplumsal gerilemeden sorumlu" diye konuştu.

Mısır'da Mursi'ye darbe yaptıktan sonra seçimlerden de birinci çıkan Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi, aşırılıkçılarla mücadeleyi politika önceliklerinden biri olarak sunuyor. Sisi, El Ezher'e de bu mücadelede merkezi bir rol yüklemiş durumda. Darbenin yapıldığı 2013'ten bu yana, El Ezher 'onaylı' olmadıkları, şiddete teşvik ettikleri ve Müslüman Kardeşler'i destekledikleri gerekçesiyle 55 bin vaiz işten kovuldu. (Dış Haberler)