Robert Fisk: Trump Müslümanlar için kötü, IŞİD için iyi olacak

Dünya basını, ABD'nin yeni başkanı Trump'ın ilk konuşmasını eleştirdi. Amerikan gazeteleri açıkça 'hayal kırıklığı ' ifadesini kullanırken, İngiliz yazar Fisk konuşmanın adeta IŞİD'e 'destek çağrısı' olduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya basını, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın yemin töreninde 'Amerikan korumacılığı' vurgusu yaptığı, 'İslami terörü yok etmekten' dem vurduğu, milliyetçi ifadeler içeren konuşmayı yerden yere vurdu. Ülkenin en önde gelen iki gazetesi New York Times ile Washington Post konuşmayı 'hayal kırıklığı' diye nitelerken, İngiliz basının Ortadoğu uzmanı kalemlerinden Robert Fisk "Bu, Müslümanlar için kötü bir gün" diyerek Trump'ın 'IŞİD için iyi olacağını' yazdı.

'CİDDİ HAYAL KIRIKLIĞI'

Washington Post başyazısında, "Başkan Trump'ın konuşmasını Amerika'daki siyasi gerilimi düşürmek için kullanmasını umut edenler veya 2016'daki hıncının yerini devir teslim gününde alıştığımız türden, daha usturuplu ifadeler bekleyenler açısından, yeni başkanın sözleri sadece ciddi bir hayal kırıklığı olarak tanımlanabilir" ifadesini kullandı.

'ÜLKEYE DEĞİL, KENDİSİNE HİZMET EDER'

Trump'ın popülist söylemini 'hatalı' bularak eleştiren ve 'karanlık bir vizyon' ortaya koyduğu tespitini yapan gazete, "Hoşnutsuzlukları kaşımak Trump'ın siyasi çıkarlarına hizmet edebilir fakat ülkenin istikrarına veya birlik amacına katkıda bulunması zor" yorumunu yaptı.

Trump resmen ABD Başkanı!Trump resmen ABD Başkanı!

'HAYAL KIRIKLIĞININ BİLE ÖTESİNDE'

New York Times ise 'Amerika hakkında Trump'ın kafasının basmadığı şey' başlıklı başyazısında, "Başkan Trump konuşmasında öylesine zarafetten yoksun ve tarihsel olarak hatalı bir Amerika vizyonu ortaya koydu ki, başkanlığı konusunda umuttan çok şüphe yarattı" ifadesini kullandı. Gazete, "Beklentiler çok yüksek olmasa da, Trump'ın başkanlığının açılış anları hayal kırıklığının da ötesine geçti" yorumunu yaptı.

FISK: BUSH ONUN YANINDA VİZYONER KALIYOR

İngiliz gazetesi The Independent'ın kıdemli Ortadoğu yazarı Robert Fisk ise Trump'ın karşısında George W. Bush'a övgü düzmek zorunda kaldı. Fisk, Bush'un bile ikinci dönemine başlarken yaptığı konuşmada diğer ülkelerde özgürlüklerin öneminden söz edip Kuran'a bile değindiğini hatırlatarak, "Dünyanın Trump'tan duyduğu tatsız, küçümseyici, bölücü ve savaş çığırtkanlığı yapan boş lafların yanında, Bush bir vizyonerdi" diye yazdı.

'IŞİD'E DESTEK ÇAĞRISI GİBİYDİ'

Fisk, "Müslümanlar için kötü bir gündü" ifadesini kullanıp, Trump'ın "Radikal İslami terörü yeryüzünden tamamen sileceğiz" sözlerini 'çok tehlikeli' ve 'kendi halkına yöneltebileceği en büyük tehdit' olarak niteledi. Fisk şu yorumu yaptı: "Trump'ın, ortaya çıkış sebeplerini ele almadan terörü yok edemeyecek olması bir yana, 20 dakikalık Trumpizm reklamı, IŞİD için kafa kesmeye, anıtları patlatmaya ve dindaşlarının inançlarına zarar vermeye başlamalarından bu yana yapılan en iyi destek çağrısıydı." (Dış Haberler)