Alman istihbaratından Türkiye'ye sitem

Almanya, Türkiye'nin 15 Temmuz sonrası Gülen yapılanmasına karşı ülkede istihbarat faaliyeti yürüttüğüne dair iddialara tepki gösterdi: Alman çıkarlarına karşı istihbarat operasyonlarını kabul edemeyiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya’nın iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen, 'Türkiye’nin Almanya’daki nüfuz etme operasyonlarından' endişe duyduklarını söyledi. Maassen, “Almanya’da Alman çıkarlarına karşı istihbarat faaliyeti niteliğinde operasyonları kabul edemeyiz” dedi.

Berlin’deki Yabancı Gazeteciler Cemiyeti üyeleriyle sohbet toplantısında, 'Türk istihbarat birimlerinin, Almanya’daki Türkler üzerinde etki kurmaya çalıştığını ve bu yönde istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu' iddialarını şöyle yorumladı:

“Bir taraftan Türkiye’deki gelişmelerden büyük endişe duyuyoruz. Diğer yandan, Türk azınlığa ya da Türk kökenli Alman vatandaşlarına yönelik nüfuz etme operasyonları olduğu görülen faaliyetlerden endişeliyiz. Almanya’da, Alman çıkarlarına karşı istihbarat faaliyeti niteliğinde operasyonların yürütülmesi gibi bir durumu kabul edemeyiz. Bu nedenle Türkiye gibi NATO müttefikimiz söz konusu olsa da buna karşı dururuz.”

Maassen, Fethullah Gülen yapılanmasının Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesi yönünde Ankara'dan gelen talebi de, "Gülen hareketi Almanya’da gözlem altında değil çünkü gözlem altına alınması için yeterli dayanak noktalarına sahip değiliz” sözleriyle değerlendirdi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)