New York Times muhabiri Türkiye'ye alınmadı

New York Times gazetesinin deneyimli muhabirinin Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Salı günü Atatürk Havalimanı'na inen Nordland yetkililer tarafından herhangi bir açıklama yapılmadan Londra'ya geri gönderildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye dahil 150’den fazla ülkeden haber geçen Rod Nordland’ın ülkeye kabul edilmemesi New York Times (NYT) gazetesi tarafından “hükümetin yerli ve yabancı medyaya karşı yönelik baskısının bir parçası” olarak yorumlandı. Nordland, Kasım ayında Cem Küçük'le yaptığı bir röportaj sonrasında bir makale kaleme almıştı. Bu makalenin ardından Cem Küçük tarafından Twitter'da hedef gösterilmişti. Türkiyeli makamlardan konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

'AÇIKLAMA YAPILMADI'

Nordland, “sınır polisinin kendisine adının İçişleri Bakanlığı’nın listesinde bulunduğunu ve girişine izin verilemeyeceğini söylediklerini” aktardı. Polislerin kendisine bir sonraki uçağa bindirilerek ülkeden gönderileceğini aktardığını söyleyen Nordland, polislerin neden ülkeye kabul edilmediğine dair bir açıklama yapmadıklarını belirtti.

rod-nordland .

'İLK KEZ YAŞANIYOR'

NYT yönetici editörü Dean Baquet, durumu “hukuk dışı ve basın özgürlüğünü kırıcı” olarak niteledi. NYT Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Danışmanı David McCraw de ilk kez bir muhabirlerinin Türkiye’ye girişine izin verilmediğini söyledi.

NYT Nordland'ın ülkeye alınmaması üzerine yazılan haberde Türkiye’de çok sayıda gazetecinin hapiste olduğunu ve pek çok yabancı muhabirin de baskı altında tutulduğunu veya sınır dışı edildiğini hatırlattı. NYT'nin haberinde Nordland'ın Kasım ve Aralık ayında yazdığı PKK'ye ilişkin makaleler sebebiyle ülkeye alınmamış olabileceği belirtildi.

NYT, İstanbul'da bulunan muhabiri Ceylan Yeğinsu'yu da geçtiğimiz haftasonu Londra ofisine geri çekmişti. (DIŞ HABERLER)