Latin Amerika cuntacılarına müebbet hapis

İtalya'da yargılanan sekiz eski Latin Amerika yöneticisi müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkum olan yöneticiler solculara karşı yürütülen Condor Operasyonu'nda aktif olarak rol almıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da yargılanan sekiz eski Latin Amerika cunta yöneticisi müebbet hapis cezasına çarptırıldı.  BBC'nin haberine göre aralarında Peru ve Bolivya'nı eski cumhurbaşkanları ile Uruguay dışişleri bakanının olduğu sekiz cuntacı 23 İtalyan vatandaşını 'kaybetmek' suçlamasından mahkum oldu.

Yargılanan cunta yöneticilerinin hepsi Latin Amerika'da sol muhalefete karşı yürütülen Akbaba Operasyonu'nda (Operation Condor) aktif olarak yer almıştı. Paraguay'da 1954, Brezilya'da 1964, Arjantin'de 1966, Uruguay'da 1971, Bolivya ve Şili'de 1973 yıllarında gerçekleşen askeri darbelerden sonra cunta liderleri 1975'te Şili Santiago'da bir araya gelerek sol, muhalif örgütlenmeleri yok etmek için birlikte hareket etme kararı aldılar. CIA tarafından da desteklenen operasyonlar sonunda çok sayıda muhalif ya tutuklandıktan sonra ya da sokaktan alınarak kaybedilmişti.

İtalya'da yargılanan 87 yaşındaki eski Bolivya Cumhurbaşkanı Luis Garcia Meza Tejada ve 95 yaşındaki Peru Cumhurbaşkanı Francisco Morales Bermudez halihazırda ev hapsinde tutuluyordu.