İklim değişti leoparlar karıştı!

Leoparlar ile kar leoparları ilk kez aynı doğal ortamda görüldü. bu durum iklim değişikliğinin vahim boyutlara ulaştığını gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Leoparlar ile kar leoparları ilk kez aynı yaşam alanında görüldü.  Öte yandan bu hayra alamet bir gelişme değil çünkü iklim değişikliği nedeniyle hayatta kalmak için daha yüksek yerlere çıkan leoparlar, kar leoparlarını tehdit ediyor.

Karar gazetesinin haberine göre Leoparlar ve kar leoparları ilk kez Çin’in Çinghay eyaletinin bulunduğu Tibet platosunda ağaçlara yerleştirilen kameralarla doğal yaşam alanlarında gözlemlendi. Çalışmayı yürüten araştırmacılar leoparların iklim değişikliği nedeniyle hayatta kalmak için daha yüksek yerlere çıkabileceğini, bunun kar leoparlarının yaşam alanlarına yönelik tehdit oluşturabileceği uyarısını yaptı.

Himalayalar’da ve Asya’da yüksek dağlık bölgelerde kar leoparlarının doğal ortamlarının alt kademeleri ile leoparların doğal ortamlarının üst kademelerinin birbiri içine girebileceğine işaret eden araştırmacılar, iklim değişikliğinin de etkisiyle bunun çok daha karmaşık bir hal alabileceğini söyledi.

AĞAÇ BULAMAYAN LEOPARLAR YUKARI ÇIKIYOR

Araştırmacılar değişen iklimin, ağaç sınırı eğimini yükseltmesini beklediklerini, bunun da kar leoparlarının doğal ortamlarının daralması anlamına geldiğini ve büyük bir tehdit olduğunu kaydetti. Kar leoparları Çin, Butan, Nepal, Hindistan, Pakistan, Moğolistan, Tacikistan, Afganistan ve Rusya’da deniz seviyesinden bin ila 5 bin 400 metre yükseklikte yaşıyor. Leoparlar ise daha alçaklarda ağaçlık alanlarda yaşamayı tercih ediyor. Kar leoparları nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alıyor.