'Casus imamlar' Alman meclisinde

Almanya'da Türk imamlarına yönelik casusluk suçlamaları Alman meclisine taşınıyor. CDU Genel Başkan Yardımcısı, Almanya'nın DİTİB'le işbirliğini sonlandırması çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da Türk imamlarına yönelik casusluk suçlamaları federal meclise taşınıyor. Deutsche Welle'nin haberine göre imamların Gülen cemaati yapılanmasıyla ilgili Ankara'ya gönderdiği gönderdiği bilgi notları mecliste istihbarat faaliyetlerini denetleyen komisyonun gündemine alınacak.

İMAMLAR CASUSLUK MU YAPIYOR?

Komisyon'un Hıristiyan Demokrat (CDU) üyesi Armin Schuster,Frankfurter Rundschau gazetesine  verdiği demeçte Diyanet İşleri Türk- İslam Birliği'nin (DİTİB) bununla ilgisi olmadığını umduğunu ancak kimsenin de yanlışlıkla casusluk yapmayacağını söyledi. CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner de Alman devletine DİTİB ile yaptığı işbirliğini sona erdirmesi çağrısında bulundu. Funke Medya Grubu'nun gazetelerine konuşan Klöckner DİTİB'in  bu şartlar altında Alman devleti için bir ortak olamayacağını vurgulayarak DİTİB'in Türkiye bağımlı olduğunu ve Türk devletinin etkisinin altında bulunduğunu belirtti. Klöckner bu iddialar doğruysa bunun "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

İMAMLAR HAKKINDA İNCELEME BAŞLATILDI

DİTİB'in istihbarat faaliyetleriyle ilgili güvenlik makamları da inceleme başlatmıştı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, DİTİB imamlarının bilgilendirme eyleminin ceza hukuku açısından sonuçları olup olmadığının  da incelendiğini söyledi. Olayın ortaya çıkmasının ardından muhalefetteki Yeşiller Partisi milletvekili Volker Beck de Federal Başsavcılık’a suç duyurusunda bulunmuştu. Muhalefet partileri, bu imamların sınır dışı edilmesini isterken, Ankara ile Berlin arasında krizin tırmanmasını önlemeye dönük görüşmelerin yapıldığı belirtildi. Gerilim tırmandırılmadan Türkiye’nin skandala konu olan imamları geri çekmesi de konuşulan opsiyonlar arasında yer alıyor.

DİTİB Almanya’daki camilerde görevli üç imamın, Fethullah Gülen yapılanmasıyla ilgili Ankara’ya bilgi notları gönderdiğini doğrulamış, ancak bunun bir hata olduğunu, kurumsal olarak imamlardan böyle bir talepte bulunulmadığını iddia etmişti.

'Erdoğan'ın Almanya'daki ajanları sınırdışı edilsin''Erdoğan'ın Almanya'daki ajanları sınırdışı edilsin'