Rosa Luxemburg dünya solunu buluşturdu

Berlin'de, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in anısına yapılan konferansta Avrupa ve dünyadan pek çok sol hareket temsilcisi bir araya geldi. Konferansa HDP Eşbaşkanı Selahttin Demirtaş, tutukluluğu sebebiyle sembolik olarak davet edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın başkenti Berlin'de, 1919 yılında öldürülen sosyalistler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in anısına düzenlenen konferansa dünya sol hareketinden bir çok isim katıldı. Berlin'de Luxemburg ve Liebknecht için anma yürüyüşü düzenlendi.

Junge Welt gazetesi tarafından düzenlenen konferansa Avrupa ülkelerinin sosyalist hareketlerinin yanı sıra Brezilya ve Küba gibi Latin Amerika ülkelerinden de temsilcileri katıldı. Bask sosyalist bağımsızlıkçı Sortu partisinden Arnaldo Otegi, Küba Granma gazetesinden Arlín Alberty Loforte, Brezilya'nın Sosyalizm ve Özgürlük Partisi'nden Jean Wyllys konuşmacılar arasındaydı.

Konferansa davetli Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyeleri Almanya'nın vize vermemesi nedeniyle etkinliğe katılamadı.

'HAREKET ETMEYEN ZİNCİRLERİNİ FARK EDEMEZ'

“Sağa karşı yeterli değil-Sosyalist alternatifler için mücadele” başlığı ile yapılan konferansa, Türkiye'den HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş davet edildi ancak tutukluluğu nedeniyle İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Demirtaş'ın konferansa gönderdiği mesajı okudu.

Demirtaş, "4 Kasım'dan beri HDP vekilleri olarak özgürlüğümüzden mahrum bırakılmış durumdayız. HDP'nin katettiği gelişmenin Avrupa ve Ortadoğu halkları için umut kaynağı olduğunun bilinciyle, iktidarın faşizan politikalarıyla cezaevinden de mücadele ediyoruz." dedi.

Türkiye'deki baskıcı ortamın dikta rejimine doğru kaydını söyleyen Demirtaş, "OHAL süreci Türkiye'deki tüm demokratik kesimleri hedef almıştır. Hiç bir muhalifin kendini güvende hissetmediği devlet terörü ile karşı karşıyayız, Türkiye'de faşizme karşı kazanacağımız zafer başta Suriye olmak üzere Avrupa ve çevre ülkelere de ilham kaynağı olacaktır. Hareket etmeyen zincirlerini fark edemez, gelin hep beraber hareket edelim zincirlerimizi parçalayalım" ifadelerini kullandı

'TÜRK BASININI ERDOĞAN REHİN ALDI'

HDP adına konuşan Kürkçü, Türkiye'deki basın özgürlüğüne, "Türk medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rehin alındı ve halklarımıza şiddet ve yalanın propagandası dışında hiçbir şey sunmuyor" sözleriyle değindi. Kürkçü: "İnsanlık, özgürlük, barış uğruna verdiğimiz mücadelenin dünyanın her yanında yankılandığını görüyoruz. Biliyoruz ki, asla yalnız değiliz. Güvenle haykırabiliriz: Yaşasın halkların enternasyonal dayanışması, yaşasın enternasyonalizm" dedi. (DIŞ HABERLER)