Türkiye'den Kıbrıs için üç şart!

Cenevre'de Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla toplanan Kıbrıs zirvesi sürerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan açıklamalar geldi. Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin masaya 3 şart koyduğunu, Türkiye’nin garantörlüğün devamını istediklerini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

CENEVRE - Kıbrıs sorununa çözüm amacıyla Kıbrıslı Türk ve Rum liderler arasında bir yılı aşkın süredir devam eden müzakereler sonucu bir araya gelinen Kıbrıs görüşmelerinin ilk turu tamamlandı. Görüşmelerin ikinci turuna 18 Ocak'ta devam edilecek.

'ALTERNATİF FORMÜLLER ALINMAYACAK'

Görüşmelere ara verilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kıbrıs’taki mevcut garanti sisteminin yerine AB veya diğer alternatif formüllerin gündeme alınmayacağını" söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin üç şartını da sıraladı: "Garantörlük sistemi düzenlenerek korunsun. Çözüm anlaşması AB’nin değişmez birincil hukuku olsun. Türkiye vatandaşları, yeni Kıbrıs’ta AB vatandaşlarının 4 özgürlüğüne sahip olsun."

OLUMLU HAVA DAĞILDI

Kıbrıs zirvesinin başlamasıyla beraber hakim olmaya başlayan ümitli ve olumlu hava yerini tekrardan endişeli bir bekleyişe bıraktı. İki liderin 'kriz yok' ve 'ilerliyoruz' mesajlarına rağmen, masada Türkiye ile Yunanistan arasındaki derin görüş ayrılıkları gündeme geldi. Masada Yunanistan bir kez daha Kıbrıs sorununun nihai çözümünü "garantörler ve güvenlik sisteminin feshi"ne bağlayarak 'Ada'daki Türkiye varlığına' işaret ederken, Türkiye mevcut sistemin devamında ısrarcı oldu.

Duvar’a yansıyan son bilgilere göre bu tartışmalar Kıbrıs görüşmelerinde gerginliği arttırmış durumda.

Azınlıkların göçe zorlanmasıAzınlıkların göçe zorlanması