Öğrenci 'borçlanarak' sınıfı geçebilecek

Kılpayı farkla derslerini geçemeyen öğrencilerin psikolojik yüzükünğ azaltmak için Çin'de yeni bir uygulama başlatıldı. Bir pilot okulda, 'not bankası' sayesinde öğrenciler borçlanarak derslerini geçebilecek...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eğitim sisteminin birkaç büyük sınava dayandığı Çin'de bir lise, sınavlara yeterince hazırlanamadığını düşünen öğrenciler için hem 'kurtarıcı', hem 'öğretici' bir uygulama başlattı. Bu okuldaki öğrenciler, 'not bankası'ndan gelecekte 'ödeme' yapmak üzere ödünç not alabilecek.

Nanjing'deki lisede denenmeye başlanan uygulama şöyle: Öğrenciler, geçemeyeceklerini düşündükleri sınav için not bankasına borçlanacak ve bu sayede yeterince çalışmadıkları sınavı geçebilecek. Ancak faizi de bulunan bu 'borcu', gelecekteki bir sınavda daha yüksek not alarak ödemek zorunda kalacak. Öğrenciler borçlarını, sunum ve labaratuvar çalışmaları gibi başka yollarla da ödeyebilecek.

Not bankası uygulamasına geçen okulun müdürü Huang Kan, "Sınavların amacı öğrencilerin çalışmalarını değerlendirmek ve iyileştirmektir; işleri zorlaştırmak, onları cezalandırmak ve şevklerini kırmak değil" derken, okulun fizik öğretmeni Mei Hong "Geçer not olan yüzde 60 ile yüzde 59 arasında öğrenme açısından çok büyük fark yoktur ama öğrenci üzerindeki psikolojik etki çok büyüktür" ifadelerini kullandı.

Çin'in eğitim sistemindeki notlandırma mekanizması birkaç kapsamlı sınav üzerinden yürüyor. Üniversiteye giriş de neredeyse tamamen tek bir sınavla belirleniyor. Eğitimciler, baskı altındaki öğrencilerin giderek daha fazla teknolojiye dayalı yollarla kopya çektiğini, öğrencilerin takı, gözlük, cüzdan, kalem, cetvel ve iç çamaşırı gibi eşyalarında kamera ve radyo aygıtları bulunduğunu anlatıyor. (Dış Haberler)