Ukrayna'da Naziler II. Dünya Savaşı anıtını yıktı

Ukrayna'nın batısında bulunan, II. Dünya Savaşı'nda katledilen Polonyalılar anısına yapılmış anıtın büyük bir bölümü neonazi gruplarca yıkıldı. Tahribata dair Polonya'dan acil soruşturma başlatılması çağrısı geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın batısında bulunan Lvov bölgesindeki II. Dünya Savaşı'nda faşistler tarafından katledilen Polonyalılar için yapılan anıt, kimliği belirlenmeyen neonazilerce tahrip edildi. Anıtın tahribi Polonya hükümeti tarafından kınandı.

 ANITIN ÜZERİNE NAZİ 'SS' SEMBOLLERİ

1944 yılında Nazi kuvvetlerine bağlı Ukraynalı milisler tarafından öldürülen bölgedeki Polonyalılar anısına yapılan anıtın büyük bir bölümü yıkıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin isminin bulunduğu bölümün üzerine de Nazi Almanyası'nın askeri kollarından olan Waffen SS'in sembolü olan 'SS' harfleri yazıldı.

Anıtın bulunduğu Lvov, II. Dünya Savaşı'ndan önce Polonya'da bulunuyordu, savaşın ardından Sovyetler Birliği'nin bileşenlerinden olan Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlandı. Bölge de bugün ağırlıklı olarak Polonyalılar ve Ukraynalılar azınlık olarak Ruslar yaşamakta.

'SS' harflerinin yanı sıra anıtın bir bölümü Ukrayna'nın milliyetçi paramiliter gücü UPA'nın bayrağı olan siyah-kırmızı renklere; bir diğer bölümü Ukrayna bayrağının renkleri olan sarı-lacivert renklere boyandı.

POLONYA: SALDIRGANLAR CEZALANDIRILMALI 

Polonya Dışişleri Bakanlığı, internet üzerinden yaptığı açıklamada anıtın tahribi hakkında acil soruşturma başlatılması gerektiğini ve saldırıyı düzenleyen kişilerin cezalandırılması gerektiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)