Yaralı mülteciyi hastaneye götürdü, hakkında dava açıldı

Fransa-İtalya sınırında yaralı bir mülteciyi arabasına alıp yardım eden akademisyen ve araştırmacı Pierre-Alain Mannoni gözaltına alınma ve beraat sürecini Gazete Duvar'a anlattı. Mannoni, "ihtiyacı olan insanlara yardım etme hakkı"nı savunarak davadan beraat ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız akademisyen Pierre-Alain Mannoni, Fransa-İtalya sınırında yaralı bir mülteciyi arabasına aldığı için karakolda 36 saat geçirdi ve hakkında 6 ay hapis cezası istendi. Fransa'nın güney kenti Nice'de görülen davadan Mannoni beraat etti. Geçtiğimiz günlerde mültecileri sınırdan taşıyıp konaklamalarını sağlayan ve sonucunda hakim karşısına çıkan çiftçi Cedric Herrou'nun aksine Cote d'Azur Üniversitesi'nde öğretmen olan Mannoni, Roya Vadisi Yurttaşları organizasyonu üyesi değil. Kendisi Nice kentinde yaşıyor, en büyük Fransız bilimsel araştırma merkezlerinden CNRS'nin araştırmacısı.

Mültecilere 'ölmesinler' diye yardım eden çiftçi yargılanıyorMültecilere 'ölmesinler' diye yardım eden çiftçi yargılanıyor

 YARALIYI ARABASINA ALDI, 36 SAAT KARAKOLDA KALDI

Mannoni, savcı karşısına çıkmadan önce yaşadığı süreci şöyle anlattı: "Roya Vadisi'nin İtalya sınırına yakın bir bölgesinde arabamla gidiyordum. Yolda yaralı bir kadın gördüm, kadının kesinlikle yardıma ihtiyacı vardı. Bölgede bir çok mülteci var. Zor durumdalar ve herhangi bir yardım yok. Ben de yaralı kadını hastaneye ulaştırmak adına arabama aldım ancak polis arabamı durdurdu. Kadını ve beni karakola götürdü. Karakolda tam 36 saat geçirdim" dedi.

Pierre-Alain Mannoni Pierre-Alain Mannoni

SAVUNMA: İHTİYACI OLANA YARDIM ETMEK YASAL HAKKIM 

Yasa dışı yollarla giren mültecilere parasal yardımın suç olduğundan dolayı hakkında istenen 6 ay hapis cezası ve ardından çıkan beraat sonucu ile ilgili Mannoni: "Mülteciler ile parasal ilişkiler suç sayılıyor ancak yasa çok net değil. Başka bir yasa daha var ki fiziksel ya da sosyal olarak kritik durumda olan insanlara yardım etme hakkı. Ben yasadaki bu hakkı kullandım ve süreç beraat ile sonuçlandı" ifadelerini kullandı.

Mannoni, yardıma ihtiyaç duyan insanlara el uzatmanın asla suç sayılamayacağını ve mültecileri fiziki ve sosyal olarak korumak gerektiğini söyledi.