Macaristan STK’larında Trump endişesi

Macaristan'da yabancı STK'lar Orban'ın yeni malvarlığı yasa tasarısından tedirgin. STK’lar Orban’ın Trump’a güvendiğini düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan’da faaliyet gösteren yabancı sivil toplum kuruluşları başbakan Viktor Orban’ın ABD’de Trump’ın gelişinden cesaret alarak üzerlerinde baskı kuracağını düşünüyor.

Yabancı sivil toplum kuruluşlarının (STK) böyle bir kaygıya kapılmasındaki temel sebebin Viktor Orban’ın STK’ları da milletvekilleri gibi mal beyanında bulunmaya zorlamak istemesi olarak gösteriliyor. Konuyla ilgili yasa tasarısının Nisan ayında meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Tasarı, STK’lara yönelik bir gözdağı olarak algılanıyor.

“STK’LAR MAAŞLI EYLEMCİLER”

Viktor Orban daha önce STK’ları maaşlı eylemci olarak tanımlayan bir konuşma yapmıştı. STK’ları malvarlığına zorlayan son yasa için ise Orban’a cesaret verenin ABD’de Trump’ın seçilmesi olduğu söyleniyor. Budapeşte merkezli düşünce kuruluş Siyasi Sermaye Enstitüsü (Political Capital Institute) ortaklarından Peter Kreko, Orban’ın Trump’ın George Soros’a olan husumetine güvendiğini söylüyor. Çok sayıda STK’ya Açık Toplum Vakfı aracılığıyla fon veren Macar asıllı işadamı George Soros, ABD seçimlerinde Clinton’ı destekleyeceğini açıklamıştı. Guardian gazetesi ironik olanın Orban’ın 1989 yılında Oxford Universitesi Pembroke College’da siyaset bilim okurken Açık Toplum Vakfı’ndan burs almış olması olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)