Netanyahu'nun oğlu için gazeteye 'rüşvet' önerdiği tape sızdı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, bir gazete patronuna 'daha olumlu bir haber' için rüşvet önerdiği bir tape sızdı. İddiaya göre, Netanyahu oğlu Yair hakkında bir haber için böyle bir girişimde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İsrail siyaseti, Başbakan Netanyahu hakkındaki yolsuzluk skandalıyla sarsılıyor. İş dünyasından hediye kabul ettiği için hakkında soruşturma açılan Netanyahu'nun şimdi de basın özgürlüğünü ihlal ettiği bir ses kaydı ortaya çıktı. Kayıtta Netanyahu, İsrail’in en çok satan gazetelerinden Yedioth Ahronoth’un sahibi Arnon Mozes’a kendisine desteği karşılığı kârlı bir iş anlaşması teklif ediyor.

'OĞLUNU KORUMAK İÇİN YAPTI'

Ses kaydında Netanyahu Mozes’a, Yedioth Ahronot'ta yayımlanacak 'daha olumlu haberler' karşılığında, hükümet yanlısı olan ve ücretsiz dağıtılan Israel Hayom gazetesinin dağıtım haklarını vermeyi teklif etti. İsrail basınındaki iddialara göre, Netanyahu'yu böyle bir teklifte bulunmaya iten şey, oğlu Yair ile ilgili bir haberin yayımlanmasını engellemekti. Söz konusu haberin içeriğiyse henüz bilinmiyor.

'HABERİ OLUMLU VER, REKLAMI AL'

Israel Hayom'un dağıtımında değişiklikler yaratabilecek olan bu teklifin 'önemi', söz konusu gazetenin Yedioth Ahronot'un reklam geliri açısından en önemli rakibi olması... Netanyahu'nun sağcı hükümetinin politikalarını destekleyen Israel Hayom, Amerikalı ve Cumhuriyetçi partili işadamı Sheldon Adelson’ın sahibi olduğu bir gazete.

NETANYAHU POLİSE İFADE VERDİ

Netanyahu önceki hafta polise ifade vermişti. İsrail basını, başbakan hakkında biri yolsuzluk iddiaları hakkında olmak üzere iki soruşturma olduğunu yazmış ancak ikinci soruşturmanın ayrıntıları sızdırılmamıştı. Başbakan'ın, Dövüş Kulübü ve Özel Bir Kadın (Pretty Woman) gibi filmlerin yapımcısı, İsrail kanalı Channel 10'un sahibi olan Arnon Milchan’dan aldığı puro ve şampanya gibi hediyelerle ilgili ifade vermişti. Netanyahu aynı zamanda Fransa’da bir karbon vergisi yolsuzluğuna karıştığı gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırılan işadamı Arnaud Mimran’dan 1 milyon Euro para almakla da suçlanıyor. (Dış Haberler)