Esad: Astana'da kendim dahil her şeyi konuşurum

Suriye lideri Beşar Esad, Kazakistan'daki barış görüşmelerinde kendi devlet başkanlığının da müzakere edilebileceğini söyledi. Esad, "Eğer bu konuyu ele almak istiyorlarsa, referanduma gidilmeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Astana'da yapılacak barış görüşmelerinde 'başkanlığı dahil her konuyu' müzakere etmeye hazır olduğunu söyledi. Esad, "Bu müzakerelerin bir sınırı yok" dedi. Fakat Esad, Astana'ya gelecek muhaliflerin kim olacağı konusunda karanlık bir tablo çizdi. Esad, konferans için kesin bir tarih belirlenmediğini de vurguladı.

Fransız basınına konuşan Esad, "Suriye'ye yeniden barışın gelmesi için neyi müzakere etmeye hazırsınız?" sorusuna, "Suriye'deki ihtilafa son vermekle veya Suriye'nin geleceği ile ilgili konuştuğunuzda, her şey masadadır; bu müzakerelerin bir sonu yoktur" yanıtını verdi. Esad sözlerine, "Fakat orada karşı taraftan kim olacak? Bunu henüz bilmiyoruz. Gerçek Suriye muhalefeti mi? 'Gerçek' derken, kökleri Suudi, Fransız veya İngiliz değil de Suriyeli olanlar mı?" diye devam ederek, konferansın başarısının bu konuya bağlı olacağını söyledi.

BAŞKANLIK İÇİN 'SANDIK' DEDİ

Esad, "Cumhurbaşkanı olarak pozisyonunuzu bile ele almaya hazır mısınız" sorusunaysa, "Evet" yanıtını verip, bu konunun Suriye anayasasına bağlı olduğunu söyledi:

"Evet, fakat benim poziyonum anayasaya bağlı ve anayasa, bir devlet başkanının nasıl göreve getirileceği veya ondan nasıl kurtulanacağına dair mekanizma konusunda çok açık. Dolayısıyla, eğer bu konuyu ele almak istiyorlarsa, referanduma gidilmeli. Anayasa hükümetin, devlet başkanının veya muhalefetin değil. Bu mesele tabii ki toplantıda ele alınacak ama 'O başkanı istiyoruz' veya 'Bu başkanı istemiyoruz' diyemezler çünkü başkan sandıkla bağlantılı." (Dış Haberler)

Etiketler Suriye Esad Beşar Esad