Yıldırım: Başika için gereken yapılacak

Başika kampı nedeniyle gerilen Türkiye-Irak ilişkileri, Başbakan Binali Yıldırım'ın Bağdat ziyaretiyle yeni bir aşamaya geçti. Irak Başbakanı Abadi, 'Türk güçlerinin Başika'dan çekilmesi konusunda' anlaşma sağlandığını açıkladı. Yıldırım da, "Başika konusunu dostane bir biçimde çözüme ulaştıracağız. İşler yoluna girdiğinde gereken ne ise o da yapılacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar Abadi'yle biraraya geldi.

Yıldırım ve İbadi ikili görüşmelerde bulundu. Basına kapalı olan görüşme yaklaşık bir saat sürdü. İki lider, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Yıldırım konuşmasında şunları söyledi:

IRAK'IN EGEMENLİĞİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ: Asırlardır bu topraklarda kardeşçe yaşadık. Halklarımızın refahını sağlamak için devam edeceğiz. İki yıl aradan sonra göreve başladıktan sonra ilk yurtdışı ziyaretlerimden birini buraya yapıyorum. DEAŞ'a yönelik mücadele başlattık ve başarılı olduk. (Irak Başbakanı İbadi'ye hitaben) Geçtiğimiz günlerde yaptığınız 'PKK'nın Irak toprakları üzerinden Türkiye'ye zarar vermesine izin vermeyeceğiz.' şeklindeki açıklamanız bizim için çok önemli. Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Bu da teröre karşı beraber, birlikte neler yapabileceğimizi en iyi şekilde gösteriyor. Irak'ın egemenliği bizim için çok önemlidir, egemenliğine zarar verecek hiçbir girişime, hiçbir harekete rıza göstermeyiz, içinde olmayız. Irak'ın bütünlüğü de aynı şekilde bizim için önemlidir, bunun bilinmesini isteriz.

İran'dan Türkiye açıklamasıİran'dan Türkiye açıklaması

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ: Bundan sonraki bütün enerji ve gücümüzü Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ekonomik olarak yatırım olarak her iki ülkenin kalkınması şeklinde çalışmaya hazırız. Eğitim alanında bugün bir işbirliği anlaşması imzalayacağız.

SİNCAR: Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Sincar'ın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır. Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz.

Irak: Başika için Türkiye'yle anlaştıkIrak: Başika için Türkiye'yle anlaştık

BAŞİKA İÇİN DOSTANE ÇÖZÜM: Başika meselesini de içeride konuştuk. Bu keyfiyet değil, ihtiyaçtan doğdu. DEAŞ'ın temizlenmesinde önemli bir mesafe kat edilmektedir. Başika konusunu dostane bir biçimde çözüme ulaştıracağız. Başika'nın nasıl başladığını anlattık. DEAŞ ile mücadelede oradaki unsurlarımız önemli bir vazife ifa ettiler. Oradaki varlığımız bizatihi DAEŞ ile kendisi mücadele etti. İşler yoluna girdiğinde gereken ne ise o da yapılacak."

Başbakan Yıldırım sonrasında, Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İş birliği toplantısına katıldı.

NE DEMİŞLERDİ?

Ekim ayında yaşanan Başika kampı gerilimi nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İbadi'ye "Biz şu anda Irak'ta, yakında da Musul'da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla nasıl Cerablus'ta katıldıysak yine söylüyorum. Benim şahsıma hakaret ediyorlar. Sen benim muhatabım, seviyemde değilsin. Irak'tan senin bağırman, çağırman bizim için önemli değil, biz bildiğimiz okuyacağız bunu böyle bilesin. Kim bu Irak'ın başbakanı. Önce haddini bil" diye seslenmişti.

Başika kampının boşaltılmasını isteyen Abadi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Haddini bil" sözüne, Erdoğan'ın 15 Temmuz'da cep telefonuyla halka yaptığı çağrıyı imâ ederek cevap vermişti: "Topraklarımızı kendi adamlarımızın kararlılığıyla kurtaracağız, video çağrısıyla değil."

(HABER MERKEZİ/DHA)