Zam sonrası akaryakıt istasyonları işgal edildi

Meksika'da akaryakıta yapılan yeni yıl zammının ardından binlerce kişi akaryakıt istasyonlarını işgal etti. 2014'te petrol şirketlerini özelleştiren Devlet Başkanı Nieto, protestolar nedeniyle zor günler geçiriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'da yeni yıl ile birlikte akaryakıta yüzde 20 zam yapılması ülke genelinde protestolara neden oldu. Hükümet Mart ayına kadar akaryakıt fiyatlarını düşürmeyi planlamasına rağmen ülkenin para birimi pezonun dolar karşısındaki değer kaybı ile zamların gıda ve toplu taşımaya da yansıması bekleniyor.

Meksika'nın üçüncü büyük kenti Guadalajara'da başlayan ve yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı eylemlerde göstericiler akaryakıt istasyonlarını, otoyolları ve sokakları işgal etti. Polis göstericilere biber gazı ile müdahale etti, 5 kişi gözaltına alındı. Başkent Mexico City'de düzenlenen benzer gösterilerde de otoyolu işgal eden 6 öğrenci gözaltına alındı.

'NEOLİBERAL POLİTİKALAR YÜZÜNDEN'

Akaryakıt zammının sebebi olarak ülkenin devlet başkanı Enrique Pena Nieto'nun neoliberal politikaları olarak görülüyor. 2014 yılında enerji reformu adı altında 70 yıllık ulusal petrol şirketini özelleştiren Nieto'nun popülerliği ise düşmeye devam ediyor. Venezuela merkezli TeleSur'a göre Nieto'nun oy oranı yüzde 20-25 arasında.

ABD'ye başkan seçilen Donald Trump'ın Meksika'ya yönelik politikaları nedeniyle ülkenin para birimi pezo, dolar karşısında Kasım ayından itibaren düşüşte. (DIŞ HABERLER)

Havai fişek pazarında patlama: En az 31 ölüHavai fişek pazarında patlama: En az 31 ölü

Meksika'da Noel gecesi parçalanmış cesetler bulunduMeksika'da Noel gecesi parçalanmış cesetler bulundu