Hindistan'da kadınlar 'utanç gecesini' anlatıyor

Hindistan'da 'utanç gecesi'nin artçı şokları devam ediyor. Medya taciz kurbanı kadınların suçlandığını yazıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan emniyet birimleri yeni yıl kutlamalarında Bangalore şehrinde yaygın bir biçimde cinsel taciz vakaları yaşandığına dair güvenilir kanıtları bulunduğunu açıkladı. Şehirde tacize uğrayan kadınlar medyada utanç gecesi olarak anılan yılbaşı akşamına dair tanıklıklarını anlatıyor.

KURBANLARIN DAYANIŞMASI

Yılbaşı kutlamalarına katılan kadınlar erkek çeteleri tarafından tacize uğradıklarını söylüyorlar. BBC'ye kendini 'Pooja' adıyla tanıtan kurbanlardan biri geceyi şöyle anlatıyor:

"31 Aralık gecesi Mahatma Gandhi Yolu'nda bir bara gitmeye karar verdik. 11:30'da bir telefon görüşmesi yapmak için dırı çıktığımda ortam sakindi. 12:30'da bir arkadaşım polisler yola barikat kurduğu için motosikletini Shankar Nag sahnesinin önüne park edebileceğini o tarafa doğru yürümemi, beni yoldan alacağını söyledi." Pooja dışarıya çıkınca yaşadıkları karşısında şok olacaklardı. Onlarca kişi hem ona hem de başka kızlara dokunup, taciz etmeye başlamıştı. Sonunda biri Pooja'yı itti ve yere düşürdü. Sokaktaki başka kızlar ve erkek arkadaşları Pooja'nın etrafını sarıp çetelere karşı siper olmaya çalıştılar. Dehşete düşmüş olan Pooja, "Ben Bangalore'u güvenli bir şehir bilirdim" diyor.

'GÖZLERİM TAMAMEN KARARDI'

O sırada fotoğrafçı Chaitali Wasnik de Bangalore'deki partileri ve kutlamaları fotoğraflıyordu. Wasnik'in Guardian gazetesine anlattığına göre kutlamalar bitip barlar kapanmaya başladığında binlerce insan sokaklara çıkmaya başlamıştı. Birden etrafında iki şüpheli adam belirdi ve Wasnik'i taciz etmeye başladılar. Bundan sonrasını Wasnik şöyle anlatıyor: "O an gözlerim tamamen karardı. Adama yumruk atmaya başladım. Beni zar zor ayırdılar. Ben de ya 'bu adamı polise vereyim ya da bırakın dövmeye devam edeyim' dedim. O sırada etrafta hiçbir polis yoktu." Wasnik iki yıldır Bangalore'da çalıştığını, daha önce hiç böyle bir şeye şahit olmadığını söylüyor.

HİNDİSTAN'IN 'SİLİKON VADİSİ'

Bangalore bir teknoloji merkezi olması sebebiyle hem Hindistan'ın silikon vadisi hem de ülkenin eğlence merkezlerinden biri olarak tanımlanıyor. Ülke medyasında en çok tartışılan konulardan biri, daha önce de böyle irili ufaklı olaylar yaşanmışken ve şehirde 1500 polisin görev yaptığı bilinirken nasıl tedbir alınamamış olduğu. Toplu taciz vakaları karşısında görevlendirilen polis sayılarının yetersiz kaldığı söyleniyor. Öte yandan eyalet polisi kendilerinde herhangi bir zabıt olmadığını söylüyor. Af Örgütü'ne göre Hindistan'da cinsel şiddet gören kadınların sadece yüzde 1'i resmi şikayette bulunuyor.

Indian Expresss Bangalore bir zamanlar bir 'bahçeler şehriydi ama artık bir korku şehri' diyor. Medyada tacizciler yerine kurbanları suçlayan eyalet İçişleri Bakanı G. Parameshwara sert eleştirilere muhatap oluyor. Indian Express gazetesinin başyazısında, "Batı işletmelerinin sağladığı nimetlerden yararlanmış bir şehirde işlenen suçlar için topu batı kültürüne atmak kabul edilemez. Bu taciz vakasıyla devlet tarafından kadınların yabancıların saldırılarına açık ve devlet tarafından azar yemeye mahkûm olduğunu ortaya koydu" diyor.

Hint bakan: Tacizlerin sorumlusu 'batılı kıyafetler'Hint bakan: Tacizlerin sorumlusu 'batılı kıyafetler'