Halep'de soğuk ve zorlu bir yaşam

Binden fazla Suriyeli Halep'e dönüyor. UNHCR'den Melik, "Ne Somali ne de Afganistan'da böyle bir manzarayla karşılaştım" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muhaliflerin Suriye'yi boşaltmasının ardından binden fazla Suriyelinin Halep'e dönüşü başladı. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Suriye (UNHCR) temsilcisi Secad Melik tarafından yapılan açıklama göre   Dondurucu soğuk ve bölgede yaşanmış büyük yıkıma rağmen sadece son birkaç günde 2200 aile evlerinin, işyerlerinin yağmalanıp yağmalanmadığını görmek için Halep'e geri döndü. UNHCR koşullar göz önünde bulundurulduğunda Halep halkını geri dönmeye teşvik etmediklerini söyledi.

EVLERDE PENCERE YOK

Melik, şehrin çok soğuk olduğunu hatırlatarak evlerin pencerelerinin olmadığını ve yemek pişirecek herhangi bir teçhizat olmadığını söylüyor.  Dönenler evlerinin sadece bir odasını kullanabiliyorlar. Söz konusu dairelerde yaşayanlara matlar, uyku tulumları ve ve plastik çarşaflar veriliyor. Binlerce çocuğun eğitim hayatına tekrar entegre edilebilmesi için uğraş veriliyor.

ÖNCELİK BESLENME VE ISINMA

Aylarca süren bombardımanlardan sonra Halep'in yeniden inşasının uzun süreceğini ifade etti. Melik şu anda önceliğin insanlara ısınma imkanı sağlamak ve karınlarını doyurmak olduğunu söyledi. Melik'in verdiği bilgilere göre 21 bin kişiye günde iki kere sıcak yemek 40 bin kişiye her gün bir tane taze ekmek veriliyor. bölgede 10 bin çocuğa çocuk felci aşısı yapıldı. Halep'te yaşayan 1.1 miyon insan kuyular, tankerler ve şişeler vasıtasıyla daha yeni temiz suya erişim  sağlayabildi.  bölge muhalif savaşçıların kontrolündeyken hiç bir doğum ölüm  veya evlilik  kaydı bulunmadığı için devletle işbirliği vatandaşlara kimlik kartları, aile cüzdanı ve  doğum belgeleri çıkarıldı. Melik Reuters muhabirine beş çocuklu bir kadının çocuklarına ilk defa kimlik çıkartabildiği için ne kadar heyecanlı olduğunu anlatıyor.

Halkın geri dönmeye başladığı Hanano isyancıların ilk geçirdiği ve ilk kaybettiği şehirlerden biriydi. geçtiğimiz ay kentin tamamında kontrolü ele geçiren Suriye devlet başkanı Beşar Esad altı içindeki iç savaş boyunca en büyük zaferini kazandı. bölgede yaşan yıkımla ilgili Secad Melik ne Afganistan, ne de Somali'de böyle bir şeyle karşılaşmadığını söylüyor.

 (Reuters)