Castro'suz ilk kutlamada Granma yürüdü...

Küba'da Devrimin 58'inci yıl dönümü kutlandı. Ülkenin eski lideri Fidel Castro'nun Kasım ayında hayatını kaybetmesinden sonra tören, ilk kez Castro'suz yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küba Devriminin yıl dönümünü, başkent Havana'da düzenlenen etkinlik ile kutlandı. Ülkenin eski devlet başkanı ve devrimden sonraki ilk lideri Fidel Castro'nun Kasım ayındaki ölümünden sonra Devrimin 58'inci yıldönümü, diğer yıllara göre daha görkemli bir şekilde kutlandı.

Öğrencilerin, askerlerin ve işçilerin kortejleri Havana'daki Devrim Meydanında yürüyüş düzenledi. Törende dikkat çeken ise Fidel Castro, Ernesto Che Guevara, Camilo Cienfuegos ve Raul Castro gibi devrimcileri Küba'ya getiren Granma yatının insanların arasında yürütülmesi oldu. Granma yatı, sürgündeki 82 Kübalı devrimciyi Meksika'dan Küba'ya getirmiş ve ABD destekli Batista yönetimi ile Castro liderliğindeki devrimcilerin savaşı başlamıştı.

GRANMA EYALETİ...

Yat, Küba için büyük önem taşıyor. Devrimcilerin yattan Küba'ya ayak bastıkları yer 'Granma Eyaleti' olarak adlandırıldı. Küba Komünist Partisi'nin resmi gazetesi ise başlangıcından beri 'Granma' adı ile çıkmakta.

Küba'da Fidel Castro'nun ölümünden ve ABD'de Küba ile müzakere karşıtı Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin önümüzdeki yıllarda nasıl olacağı ise belirsizliğini koruyor. Devrimden hemen sonra ABD tarafından getirilen ekonomik ve ticari ambargo hâlâ devam etmekte. Küba için, ambargo ve ABD'nin adadaki Guantanamo Hapishanesi müzakerelerde can alıcı noktaları oluşturmakta. (DIŞ HABERLER)