Kolombiya'da binlerce gerillaya af

Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da gerilla örgütü FARC'la varılan tarihi barış anlaşması kapsamında af çıkarıldı. Kongre'nin onayladığı yasayla binlerce FARC üyesi, yargılanmayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıl silahlı mücadele vermiş gerilla örgütü FARC ile hükümet arasındaki tarihi barış anlaşması uygulanmaya başlandı. Anlaşma kapsamında, FARC'ın küçük suçlarla itham edilen bazı üyelerine af çıkaran yasa Kongre'de onaylandı.

Af yasası kapsamında, FARC'ın bazı alt düzey üyeleri ve silahlı savaşçılarına dava açılmayacak. BBC, aftan binlerce kişinin yararlanacağını yazdı. Barış anlaşması nedeniyle Nobel Barış Ödülü alan Devlet Başkanı Jose Manuel Santos, af yasasını 'barışın sağlamlaştırılması için ilk adım' diye niteledi.

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında ilk varılan anlaşma, 2 Ekim'deki referandumda kılpayı farkla reddedilmişti. Barış anlaşması bazı maddeleri muhalefetin talepleri doğrultusunda değiştirildikten sonra bu kez referanduma sunulmadan doğrudan Kongre'ye getirilmiş ve onay almıştı. (Dış Haberler)