Hava kirliliğine plaka önlemi

Madrid'de hava kirliliğiyle mücadele edebilmek için tek çift sistemine geçildi. İşe yaramazsa hibrid olmayan bütün taksiler yasaklanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya Madrid'de giderek daha büyük bir sorun haline gelen hava kirliliğiyle baş etmek için özel arabaların yarısının trafiğe çıkması yasaklandı. Belediye meclisi tarafından yapılan açıklamaya göre özel araçların trafiğe çıkışında tek sayı, çift sayı sistemine geçilecek. The Guardian'ın haberine göre plakalarında tek sayı olan arabalar ayrı gün, çift sayı olan arabalar ayrı gün çıkacak.

Hibrid arabalar, motorsikletler, engelli arabaları, otobüsler ve taksileri yeni düzenlemede kapsam dışı tutuldu. Araba sınırlandırmaları sabahları 6:30'dan akşamları 9'a kadar geçerli olacak. Bu kararın alınma sebebi yapılan ölçümlerde havada metreküp başına 200 mikro gram'dan daha fazla azotdioksit seviyesine rastlanmış olması.

İŞE YARANMAZSA TAKSİLER DE YASAKLANACAK

Belediye başkan YardımcısıMarta Higueras  kirlilik yüzünden çok sayıda yurttaşta solunum problemleri baş gösterdiğini ifade etti. Tek çift sistemi kirlilikle mücadelede üçüncü seviye tedbir   olarak görülüyor. Eğer işe yaramazsa bir sonraki adımda şehirde hibrid olmayan bütün taksiler yasaklanacak. 2015 yılından beri şehri bir sol koalisyon yönetiyor Muhafazakar Halkçı Parti  sözcüsü Íñigo Henríquez de Luna kararın ideolojik olduğunu söyleyerek insanları araba kullandıkları için cezalandırmak marifet değildir mesele insanları araba kullanmaktan kaçınmaya teşvik edebilmektir dedi.