ABD Dışişleri Bakanı Kerry: Veto etseydik vicdanımız rahat etmezdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, veda konuşmasında İsrail ve Filistin arasında kalıcı barışın sağlamasının tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de 20 Ocak'ta yeni Donald Trump hükümeti göreve başlayacak. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'da veda konuşması olarak yaptığı basın toplantısı düzenledi.

Kerry, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda İsrail yerleşimlerinin durdurulması kararını veto ABD tarafından veto edilmemesiyle tartışmalara değindi. ABD Başkanı Barack Obama'nın kendini İsrail'in güvenliğine adadığını söyleyen Kerry, kararda veto hakkının kullanılmasının ABD değerlerini yansıttığını belirtti.

Kararı veto etmeleri durumunda "Vicdanlarının rahat etmeyeceğini" dile getiren Kerry, İsrail'in Batı Şeria'da sadece kendi çıkarları çerçevesinde bir yerleşim politikası izlediğini vurguladı. "Çift devletli çözüm, İsrailliler ve Filistinliler arasında kalıcı ve adil barışın tek yoludur" diyen Kerry, barış ve güvenliği sağlamanın tek yolunun bu olduğunu savundu.

'ÖYLECE DURUP İZLEMEYİZ'

ABD'nin İsrail'i desteklemek için en fazla çaba gösteren ülke olduğunun altını çizen Kerry, "bölge giderek daha istikrarsız hale getirilirken öylece durup izlemeyeceklerini" söyledi.

Kerry, aksi bir durumda oluşacak "tehlikeli dinamiklerin", daha büyük çatışmalar ve istikrarsızlıklara neden öne sürdü. John Kerry, "Dostların birbirlerine acı gerçekleri söylemesi gerekir" şeklinde konuştu.

'GAZZE HALKI BÜYÜK ZORLUKLAR İÇİNDE'

Gazze'de yaşayan 1,3 milyon Filistinlinin büyük zorluklar içinde, dar bir bölgede yaşadığını belirten John Kerry, "Buna rağmen HAMAS gibi gruplar halen İsrail'e saldırı için emek ve para harcıyor" dedi.

Barışın yalnızca iki taraf arasında doğrudan müzakerelerle mümkün olabileceğini kaydeden Kerry, İsrail'in mevcut politikalarının bölgede tek devlet ve daimi işgal durumuna doğru gittiğini söyledi. (DHA)