Rusya'da uçak yası...

Kızıl Ordu Korosu’nun 64 üyesini de taşıyan Tu-154modeli yolcu uçağı Soçi’den kalkışından kısa süre sonra Karadeniz’e düştü. Olay nedeniyle ülkede bir günlük yas ilan edildi. Ölenler arasında Putin'in de ödüllendirdiği ‘Doktor Liza’ da var...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aleksandrov Rus Kızıl Ordu Korosu’nun 64 üyesini taşıyan Tupolev Tu-154 modeli askeri yolcu uçağı Rusya’nın güneyindeki Soçi kentindeki ‘Adler’ havalimanından dün yerel saatle 05.25’te havalandıktan iki dakika sonra radardan kayboldu ve Karadeniz üzerinde düştü. Uçakta sekizi mürettebat 92 kişi bulunuyordu. Rusya’nın başkenti Moskova’dan havalanan Tu-154 tipi uçağın Soçi’de yakıt ikmali yaptıktan sonra Suriye’ye gitmesi planlanıyordu. Uçak, Suriye’nin Lazkiye vilayetindeki Rus askerlerinin konuşlandığı Himeymim Üssü’nde yeni yıl konseri vermek için giden koro üyelerini taşıyordu.

balerin Kızıl Ordu Korosu'nun dansçılarından Lilia Pyryeva'nın (19) da uçakta olduğu belirtiliyor.

KURTULAN YOK

Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan listeye göre, uçakta 92 kişi bulunuyordu. Listede sekiz mürettebat dışında Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 sanatçı, 9 gazeteci, 8 asker, bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile iki bakanlık yetkilisinin ismi yer aldı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, sağ kurtulan olmadığını duyurdu. Bakanlık, hayatını kaybedenler arasında Rusya’da insani yardım faaliyetlerinden ötürü büyük saygı gören ve ülkede ‘Doktor Liza’ olarak tanınan Elizabeth Glinka’nın da bulunduğunu açıkladı. Glinka, ‘Adil Yardım’ adlı bir vakıf kurmuştu. Vakıftan yapılan açıklamada Glinka’nın Suriye’ye götürülen tıbbi yardıma eşlik ettiği bilgisi paylaşıldı. Kurbanlar arasında yer alan Elizabeth Glinka insani yardım faaliyetlerinden ötürü Putin’den ödül almıştı.

100 METRE DERİNDE

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, kıyıya yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yağ izlerine, 1.5 kilometre mesafede ise uçağa ait parçaların tespit edildiğini açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçak ile bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov, Tu-154’ün ana gövdesinin Soçi kıyılarında Karadeniz’in 100 metre derinliklerinde tespit edildiğini belirtti. İlk aşamada 5 kişinin cesedine ulaşıldı. Rusya Savunma Bakanlığı dalgıç ekiplerini bölgeye gönderdi. Uçakta ölen balerinler arasında Daria Trofimova ve Maria Klokotova da vardı.

KAZA NEDEN OLDU?

Uçağın düşüşüne neyin yol açtığı ise şimdilik belli değil. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümete bir devlet komisyonu kurarak olayı soruşturma talimatı verdi. Kurbanların aileleri ve yakınlarına taziyelerini ileten Putin bugün için bir günlük yas ilan edildiğini de duyurdu. Öte yandan İngiliz Reuters’ın haberine göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Putin’e son derece üzgün olduğunu uçağın düşmesinin militanlara karşı ortak mücadeleyi engellemeyeceğini söyledi. Terörizm ve sabotaj ihtimali üzerinde de durulurken, Rusya parlamentosunun üst kanadı Federal Konsey Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, uçağın ordu tarafından kullanıldığı için terörizm seçeneğini tamamen dışladığını, teknik arıza ya da pilotaj hatası üzerinde durduğunu ifade etti.

TÜRKİYE’YE BAŞVURU YAPILMADI

Suriye’ye giderken düşen Rus uçağının hangi hava sahasını kullanacağı netlik kazanmadı. Hürriyet’e bilgi veren yetkililer, uçağın Türk hava sahasını kullanacağına dair bir bilginin bulunmadığını, Türkiye hava sahasını kullanmadan önce izin alınması gerektiğini belirtti. Yetkililer, “Bizde böyle bir izin başvurusu yok” dedi. Soçi açıklarındaki arama ve kurtarma faaliyetleri dün gün boyu sürdü. (HABER MERKEZİ)

rus11

Etiketler Rusya uçak Kızılordu