Vekil cinayetinde sanıklar serbest

Sri Lanka'da Tamil azınlığına mensup milletvekilinin öldürülmesi ile ilgili davada beş kişi beraat etti. Beraat kararının gece yarısı açıklanması dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Asya ülkesi Sri Lanka nüfusunun %11.2'sini oluşturan Tamil azınlığına mensup milletvekili Nadarajah Raviraj cinayeti davasında beş kişi beraat etti.

Tamil milletvekili Raviraj, 2006 yılında ülkenin başkenti Colombo'da arabasında vurularak öldürülmüştü.

Önde gelen Tamil milletvekillerinden biri olan Raviraj'ın öldürülmesini inceleyen mahkeme beş kişiyi beraat ettirdi. Raviraj, Tamil halkının özerkliğini savunuyordu ve ölümü uluslararası kamuoyu tarafından da kınanmıştı.

KARAR GECE YARISI AÇIKLANDI

Raviraj cinayeti davasında beraat ettirilen beş kişinin üçü donanma personeliydi. Jüri hükmünün alışılmadık şekilde gece yarısı açıklanmasını takiben, oy birliği ile alınan karar dikkat çekti.

Bu yılın başlarında Sri Lanka Başkanı Maithripala Sirisena hiçbir siyasi liderin savaş suçu iddiası ile yargılanamayacağına dair düzenleme yapmış, ardından donanma komutanlarının ve askeri komutanların mahkemeye çağrılmasından endişeli olduğunu dile getirmişti.

Raviraj'ın ölümü ülkedeki ılımlılar için bir gerileme yaratmış ve binlerce insanın protesto amacıyla başkentte yürüyüş yapmasına sebep olmuştu.

Raviraj, akıcı seviyede Tamil, Sinhala ve İngilizce biliyordu, halklar arasında bir köprü görevi görürken aynı zamanda aşırı milliyetçilerden de sözünü sakınmıyordu. Sri Lanka ordusu ve ayrılıkçı Tamil Tiger muhalifleri arasında 26 yıl boyunca süren iç savaş 2009 yılında sona ermişti. Sri Lanka ordusu muhalifleri 2009 yılında yenilgiye uğratmış, sivil savaş 70 binin üzerinde insanın ölümüyle sonuçlanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler beraat Sri Lanka tamil